Intervju med Sorab 28

Det serbiska bandet Sorab 28 ger oss en länge och intressant förklaring över varför dessa namnbyten som bandet haft från 1994 fram till idag.
 
 
 
Börja gärna med att ge oss en omfattande bakgrundshistoria om Sorab 28 så vi får lära känn er ordentligt.
Redan under kriget i Grbavica (Sarajevo), Serbien 1994, ute i frontlinjen så kom Jules på idén om att grunda Skinheadbandet Bumper Fatherland, det skulle bli en fortsättning så att han kunde föra vidare idéerna från hans tidigare band White Riot från 1987. Uppsättningen såg ut så här då: Jules - sång, Zoka - gitarr, Novo - trummor. Under mars 1995 började han arbeta på detta mer seriösare. Sveto tar över gitarren (istället för Zoka) och bandet finner en basist vid namn Bosko. Bandet hette till en börja endast Sorab. Första konserten organiserades med hjälp från metalbandet Trauma i oktober 1995 på klubben Wolf pit inför en 150-manna publik i Grbavica. Spelningen gav ifrån sig ett positivt eko och snart därefter kom 2 ytterligare spelningar att bokas in, en av dem med garagebandet Storm troops. Tillgång till elektrisitet under den här tiden var var inte någonting som man tog för givet, och det rådde även brist på instrument. Försvaret av serbiska Sarajevo var en prioritet, så bandet försökte fånga varje tillfälle till att repa och ta fram låtar, i bunkrar till skyttegravar. En stor rockfest "For the defense of the city," med 13 band från Sarajevo Srbskog inför 1,000 personer, hamnade Sorab på första plats av de som hade de mest provokativa låtarna och tyngsta soundet. Låtarna vi spelade den kvällen var: Sarajevo burning, Skinheads, Stormy troops, Full of rage och Ballads into the abyss. I januari 1996 hölls den sista konserten i Hadzici (Serbisk förort i Sarajevo). Efter Dayton och Paris fredsavtal, stod det klart att serberna inte skulle överleva i hans stad.
 
Den 20 februari 1996 spelade vi in en demo "Žrtve demokratije" (Victims of democracy), och sen redan i mars tillsammans med 120,000 Sarajevoserber lämnar vi staden. Jules, hamnade i Jagodina tack vare hjälp från lokala NS. Därifrån tog han tillsammans med Nicholas och Miki 1997 upp planerna med att fortsätta med bandet och döpte om det till Sorab 18. Blood & Honour Serbia kom till liv med bandet Providjenje och flera nya band började dyka upp, flera och tätare konserter, man såg rörelsen växa med en enorm kraft. I mars 1998, Spelade Sorab 18 in debutalbumet "Rođen za pobede" (Born to win), med Jules på sång, Nikola - gitarr, Nemanja -bas och Miki på trummor. Skivan fick många som kom att bli klassiska hits, som: Serbian Aryan front, This is Serbia, Vreme je, Skinhead saluting, ZOG will fall och the anthem of the Serbian division B & H, Blood and Honour. Konserter hölls i Kragujevac och Jagodina som samlade fler och fler unga NS och flera började ansluta sig till B & H. Vi spelade under den här tiden flera gånger med Providjenje, Kristala Noc, Razor88, Agresija... finns publicerat  en sammanställning hos British B & H magazine. En viktig konsert hölls på en mer lokal nivå med Providjenje och Terrormachine samtidigt under bombningarna av Serbien 1999 mitt under ett luftangrepp. Under sommaren 1999 får Sorab en ny och väldigt ung rhythm gitarr-spelare som heter Nikolica och en ny basist vid namn Dule, och man får ett mer fylligare sound. Tyvärr, det fanns en division inom B & H rörelsen här i Serbien, som tog med Nicholas utomlands, och Nikolica kunde inte ta ansvar så han försvann, Dule blir upptagen med familjen, detta gör att de närmaste 2 åren följs av flera medlemsbyten, Jules var redo att ge ut ett andra album "Liberator", men det gick inte att genomföra på grund av för få medlemmar, så 2002 la man ner bandet. Följande år kom det förfrågningar om att ge det en ny chans, men på grund av problemen som hade uppstått inom rörelsen under den här tiden hade gjort att bandet tappat viljan att återuppliva bandet. Folk lyssnar fortfarande på Sorab 18, de kunde inte glömma bort den energin och det meddelandet bandet förde med sig. Nicholas återvänder 2009, nytt hopp tänds, Jules och Nicholas drar igång ett samarbete och spelar in låten FC Jagodina, på begäran av lokala NS. Sorab spelar in 5 hitlåtar tillsammans med Legion of Thunder den 9 april.2010, och man började arbeta på ytterligare fler låtar. Nu blir man Sorab 28, för att markera en ny början för tredje gången. Efter en konsert så spelar vi in EPn "MMXI". Den nya line-upen ser då ut så här: Jules - sång, Nicholas - gitarr, Rade - bas, Marko - trummor.
2012 spelades andra albumet "Svedok Vremena" (Witness of time) in, och under 2013 släpps sen det tedje albumet "Freedom of speech". Konserter hålls i Slovenien och Slovakien. Vi spelade in några låtar för några samlingsalbum: "Katyn 1940", och ett album som är tillägnad till våra grekiska bröder i Gyllene Gryning.
Återigen, Jules och basisten Rade börjar arbeta på några nya låtar och vill ha ett ett nytt sound för bandet så man de letar upp och finner några unga musiker från lokala metalband som går med för att hjälpa till. Under 2015 får vi fram de första låtarna och demolåten av Ratnik 28 (Warrior 28) spelas in. Att ett nytt album inte har blivit släppt än beror på det finansiella. Men vi arbetar ändå på nya låtar i hopp om att något bolag kommer att vilja ge ut vårt tilltänkta album. Men också några kommande splits: en med grekiska No Surrender och en annan split med italienska Katastroff. Idag består bandets line-up av dessa. Jules - sång, Dzony - gitarr, Matan - gitarr, Rade - bas och på trummor har vi Ivan.
 
 


Kom nu ock tänka på ert andra album "Svedok Vremena"; den är ju släppt av det polska bolaget Homo Superior. Hur funkade det för er att samarbeta med dem? Jag har tyvärr bara hört negativa saker om ägaren?
Ja det stämmer att vårt andra studioalbum släppts av "Homo superior label". Jag kan inte säga att vi hade några större störningar, möjligen att skivan blev lite försenad. Jag vet faktiskt inte vad som hände med ägaren, vet bara att han hade en del problem med regimen, men det är allt jag vet.
 
 
Men sen tog det kontakt med Steve på Micetrap Records och ni släppte "Freedom of speech" där ni framförde de flesta låtarna på engelska, till vårt förtret som inte förstår serbiska. Var det med en förhoppning om att nå ut tll en bredare publik?
Tredje albumet släpptes av Micetrap. Skivan släpptes fortare än planerat, vi ville respektera Steve med hans önskan om att ha sångerna på det engelska språket. Vi arbetade ganska snabbt med det albumet. Det var svårt att få till en korrekt översättning från serbiska till engelska måste jag medge, en vill ju förmedla en tankar på ett visst sätt. Särskilt till dem i USA bör ägna mer tid att läsa på om serberna, om vår frihetskamp, självuppoffring för Europa, livsstil och vårt motstånd.....  
 
 

Er nya låt som du nämnde "Ratnik 28", demoversionen av den har ni lagt ut på Youtube. Dyker det upp fler nya låtar från er på Youtube?
Vi har redan några nya låtar inspelade, några är på serbiska som Veteran, Mi nosimo sunca znak (We wear sun sign), och vi förbereder oss också för en engelsk låt som kommer heta "Leave me alone". Fler är att väntas, håll utkik...

Serbien är ju en av de första portarna i Europa för den här massiva flodvågen av kolonisatörer anländer till. Men på något vi så verkar inte Serbien påverkas något nämnvärt av det?
Vi har inte några större problem med "flyktingar" här, för de stannar inte så länge. Det har visat sig att man tjänar på att vi inte är med i EU. Och vi är det enda landet som har listats och föreslagits av andra länder och underrättelsetjänster av att vara terrorister.
 
Kan man säga att det är en dold hand som orkestrerar hela den här "flykting invasionen"?
Självklart så har allt detta varit organiserat direkt ifrån Pentagon CIA för att destabilisera Europa och bort från Ryssland. Det är bara att kolla på Mujahedin, Al-Qaida, och nu ISIS, eller när serberna tog Krajina, Bosnien, Kosovo, de har alla haft styrkor som blivit sponsrade av CIA. Kosovoalbanerna gjorde något liknande för 2 år sedan när de försökte sig på att vara ekonomiska flyktingar, och när de återvände så banat fram vägen som idag används av de som "flyr" Mellanöstern. Allt detta sjunger vi i Sorab om på första albumet.
Är det inte konstigt att den franska underrättelsetjänsten inte vet vad som är terroristattacker men samtidigt känner till varje enskilt gevär? Serbiska kämpar, för att inte nämna alla den tunga beväpningen som tillhandahålls till muslimerna i Bosnien, precis vad som skedde i Kosovo? Vi kommer inte få ett slut på detta, inte förrän Europa bryter sig loss och befriar sig från den amerikanska vasallstaten.
 


Hur ser rörelsen ut i Serbien idag? Organisationer, band ect..
I Serbien har vi många nationalistiska organisationer, men alla har de väldigt små medlemsskaror.Vi törs inte svara på om flera av dem endast existerar för att anordna fester eller bara organisera över Facebook. Endast "Serbian action" som är en organisation som vi känner ligger oss närmast åsiktsmässigt.
När det gäller band; för närvarande är det bara vi och Providjenje som är från B & H .. En kanske skulle räkna in tributebandet Skrevdriver (tidigare Razor 88). Men återigen så finns det finansiella problem som gör att flera band tappar suget och lägger ner. Det blir svårare att få råd för inspelningar i studios, även organisering av spelningar lider av samma anledning.

Vilka band lyssnar ni på?
Hmm, lyssnar på ganska så varierande stilar. Jag är old school, Oi/RAC (tidigare White noise-eran). 80-tals band., Vår basist gillar HC/RAC-band och vi två skinheads, de övriga i bandet lyssnar på metal. Men vi kan alla komma överens om en gemensam favorit: tyska Sleipnir.

Vart finner ni inspiration till att fortsätta?
Livet är kort och för varje timme så händer det någonting där ute som ger en inspiration, personliga erfarenheter och även andras erfarenheter, historien om vår nation som inte är så vida känt i övriga Europa, men vi försöker förmedla det i våra sånger, med en hel del känslor.

Vad är det bästa sättet till att få vårt folk och bli mer medvetna?
Endast via unika, upphöjda principer och med en stolthet över det faktum om att vi hade rätt, kan vi plocka upp och öka medvetenheten hos folket... vår kamp fortsätter, och för vissa har den precis börjat.... att vår lärare hade rätt...

Med de orden säger jag tack så mycket för er tid!
Tack för visat intresse för det serbiska bandet Sorab 28. Bevara historien, kulturen, för utan det förflutna finns det ingen framtid!!
 
Följ Sorab 28 på Facebook
Sorab 28:s hemsida
 
 
 
 
Köp:
Sorab 28 - Freedom Of Speech

Kommentarer:

1 Janne Henriksson:

Uppskattar verkligen era intervjuer, mixen mellan gamla favoriter och nya löften är superb!
Hoppas på fler intervjuer med svenska favoritmusiker, som fantastiska Frontsoldat liksom kämpen Kenneth från sorgligt avsomnade storm.
Mvh Jan.

Kommentera här: