Intervju med Stereotyp

Vi är nog många som hört Rudis gitarrer genom åren då några av de band han spelar i är omåttligt populära bland svenska nationalister. Men år 2013 så beslutade han sig tillsammans med Leopold från Überzeugungstäter att bilda ett eget projekt där Rudi förutom spelar gitarr mm, så sjunger han för första gången. Så vi valde att ta kontakt med Rudi angående Stereotyp.
 
 
Hej Rudi! Kan du berätta lite om ert nya projekt Stereotyp?
Hej Andreas, Tack för ditt intresse för vårt band. Låt mig först presentera Stereotyp, Vi är ett tvåmannaband, det är jag Rudi, jag ansvarar för gitarr/keyboard/sång och texter, och Leopold spelar trummor.

När och varför kom beslutet att starta det här projektet?
Beslutet togs en längre tid tillbaka. Jag började syssla med musik för 15 år sedan, och vid sidan av av de band jag spelar i har jag skrivit några egna låtar, men det flesta av dem har funnit sin väg till skrivbordslådan.

Men tanken att göra en egen skiva fanns alltid där.
Vid något tillfälle där så träffade jag på Leopold och jag frågade honom om han vill spela in några låtar med mig. Sagt och gjort, och resultatet är albumet "Feindbild".

Vad jag kan se så har responsen sett enbart positiv ut. Eller hur har du upplevt det?
Enligt min mening svaret är lite blandade skurar... Någon gillar det, någon inte. Men det är ok för mig, jag har skrivit dessa spår för att få sagt vad jag har att säga och att skapa ett ljud som är en återspegling av min personlighet. Även om jag inte ser mig som en född sångare, var det viktigt för mig att ge några egna.

Du nämnde att ni spelar i andra band?
Det stämmer, jag spelar gitarr i Confident of Victory, Moshpit och Hope for the weak och Leopold är medlem i Überzeugungstäter, Anthrazit och många fler...

Och hur träffades ni två?
Vi kände varandra under en lång tid genom internet och vi märkt snabbt att vi låg på samma våglinje musikaliskt. Så han var mitt första val att göra albumet med. Första gången vi träffades på riktigt var i studion för inspelning av vårt första album... Sedan dess har det utvecklats en god vänskap mellan oss...

När jag lyssnar på Stereotyp får en känsla av att du gillade att spela in den här skivan. Hur var repetition och inspelning?
Ja, har du rätt känsla... Det var en riktigt trevlig tid för oss. Men någon gång, uttryckligen när sången skulle spelas in fanns det en blandad känsla eftersom det var första gången för mig framför en mikrofon, som gav nervositet och osäkerhet med den.

Kan du presentera dina låtar till våra läsare som inte förstår tyska?
Huvudtemat ligger i att följa rösterna i sitt hjärta... och att inte följa blinda. Suget efter frihet och självförverkligande, demonerna i denna tid, korruptionen, sjukdom i samhället, föråldrade kategorisering mellan vänstern och högern och mellan det goda och onda lämnas personliga ämnen innehållet i mina texter.
 


Vad är det bästa med att spela musik?
Det bästa är nog det att man får tillbringa lite tid med vänner och tillsammans syssla med det vi älskar att göra. De bästa ögonblicken är de tider där vi är "on the road", träffa folk, spela spelningar, och bara ha en bra tid.

Ytterligare så är det en bra känsla att se och höra om din musik och dina ord lyckas beröra och ger människor styrka att stå ut i dessa tider.

Vilka band andra föredrar du att lyssna på för att komma i stämning?
Jag föredrar ett brett varierade spektrum av musik. Jag lyssnar på lite Rock, punk, metal, Hardcore, POP, RAC och Oi!-band. Formativt för mig var band som, At the Gates, The Hellacopters, Atreyu, Comeback Kid... och från vår sida var det band som Might of Rage, Stahlgewitter, H8Machine eller Powerhaus.

Är det svårt för nationalistiska band att hitta en lokal för att spela?
Ja det är det. I vårt område har det blivit ständigt värre med åren. Det finns endast en handfull platser för spelningar, och det är lokaler som är godkända för upp till endast 200-300 personer. Så normalt större spelningar är inte möjligt... Det finns vissa händelser som kan organiseras av partier eller lagliga organisationer, men de är anslutna till ett flertal tillsynsmyndigheter. För mig är det inte en bra bas för att göra en bra spelning för bandet och publiken.

Har du någonsin tänkt på att turnera i Europa med Stereotyp?
För nu, nej... Turnerande gör vi med våra övriga band.

Och framtiden... Kommer vi att se ett andra album inom en snar framtid?
Ja, när jag hittar tid så kommer jag att göra ett andra album, men först finns många byggplatser att arbeta bort. Men under de kommande veckorna kommer det att släppas en split-cd tillsammans med ett vänskapsband, Paranoid. Spliten kommer släppas på OPOS-Records och kommer att ha 6 låtar från varje band samt en komprimerad sång. Inspelningarna är klara och vi kan nu bara vänta på resultatet.

Grymt! Det ser vi fram emot! Några sista ord ut till Sverige innan vi avrundar?
Många tack för ditt intresse för oss. Ha det så trevligt. Rockiga hälsningar till det gamla goda Sverige!

Hälsningar Rudi
 
Följ Stereotyp på Facebook
 
 
 
 
Köp:
Stereotyp - Feindbild