Intervju med White Minority

"Oavslutade affärer" har gjort att det finska RAC-bandet White Minority har vaknat till liv igen. Vi på Midgård Magazine är ju så nyfikna av oss så vi bestämde oss för att störa dem lite mitt under produktionen av deras kommande album, som inte verkar ligga allt för avlägset till den får se dagens ljus. Möt White Minority:
 
 
 
Mita kuuluu? Vad har ni gjort de senaste åren?
- Bra här, tack. Vi har nu under ca 2 år gjort låtar till nya albumet. Vår skapandeprocess har varit lite annorlunda än tidigare, vi har inte nu plats till att repa nu så måste vi repa i våra hem ensamma med inspelade demoklipp och vi spelar in i en hemmastudio där alla ta sina egna idéer till låtar och bit för bit byggs låtarna upp.

Ja jag har hört lite rykten om att ni har repat, och även spelat in några nya låtar? Var kommer dessa låtar att hamna?
- Ja, vi har spelat in nu ca 5 låtar som är till vårt nya album. Resten av låtarna är nästan klara, sång och vissa texter är under arbete.

Hur ofta sker det att ni repar tillsammans?
- Förra gången med fullt band som vi repade var under 2006, men alla övar hemma nu nästan varje dag. Vår trummis lämnade bandet 2007, och efter det så har bandet varit "offline" fram till år 2013 vilket blev att vi beslutade att vi ville väcka liv i bandet och börjar skapa nya låtar.

Skiljer sig line-upen nu någonting jämnfört med tidigare?
- Lineupen är idag samma som vi hade på vårt första album. På första inspelningen spelade vår sångare Pete  trummor till albumet eftersom vår trummis då nyligen hade gått med i bandet och låtar var okända för honom så Pete spelade dem eftersom han gjorde trummorna till våra alla låtar. Pete var vår ursprungliga trummis men en gång när vi var berusade under repetition försökte han sjunga några av våra låtar och boom! Han var som klippt och skuren till att bli vår sångare. Våra nya låtarna är mer melodiska än på vårt första album, de var mer som 3-ackord punk, nya låtarna är ett par steg åt metal tror jag.

Vad var det huvudsakliga anledningen till att återuppliva White Minority och inte starta ett nytt band?
- Oavslutade ärenden :) White Minority slutade aldrig, det dök upp stora förändringar i våra personliga liv, barn, fruar, jobb etc. Så bandet hamnade i bakgrunden, men nu är dags att föra det till liv igen.

Har ni några band som inspirerar er?
- Åh, det finns så många band, men det finns en som står över de andra, Mistreat. Pete älskar Iron Maiden, Slayer och Bound for Glory. Jare älskar tysk RAC, speciellt de gamla som Störkaft och Landser.

Hur ser situationen ut i Jyväskylä, förutom rally? Har ni fått uppleva några multikulturella biverkningar ännu?
- Förra gången jag åkte till staden med min dotter blev jag chockad när jag såg mig omkring, så många invandrare som hängde i varje hörn. För ett par år sedan här var det en situation där invandrare hade ihjäl lokal kille med kniv.
 

 


Vad hände med er debut "Heroes of our days"? Jag hann bara se den till försäljning under en kort period i USA?
Bra fråga, faktiskt så vet jag inte. Vi tryckte upp 300 exemplar av den och H8System sålde den. Jag tror H8System skickade skivorna till staterna. Vi fick från det albumet våra studiokostnader tillbaka och det var tillräckligt för oss. Om någon vill trycka upp vår första skiva och sälja den sedan, kör på det, ni har vår tillåtelse :)

Så hur långt är ni villiga att gå med White Minority den här gången? Livekonserter?
Förhoppningsvis ska vi kunna göra några livegigs efter nya skivsläppet. Efter nya albumet vi har ett nytt projekt vad vi ska börja göra, vad som kommer till White Minority, efter nya albumet så ser vi att ärendet är avslutat.. Men, man vet aldrig?

Vad är er motivation?
Hata och älska att spela musik.

Tack så mycket; lycka till med allt! Eventuella avslutande ord innan vi slutar?
Ha en fortsatt fantastisk sommar och hoppas att ni alla gillar vår nya skiva när den kommer ut.