Intervju med Frakass

Vi har fått en stund med Michel från det legendariska franska bandet Frakass.
 
 
 
Hej där! Hur är läget i ett vintrigt Frankrike så här års?
Hej! Först och främst vill vi tacka dig för att du ger oss möjlighet att dela några ord med våra svenska bröder.
Vintern i Frankrike är sedan flera år lite varmare än vad den borde vara, men det är fortfarande kallt.
 
Ni har ju hållit igång under en ganska så lång period. Men bara i fall, kan du vänligen presentera Frakass för våra svenska läsare.
Frakass grundades 1986. Bandets medlemmar medelålder var15. Vid denna tidpunkt, spelade bandet bara covers och vår avsikt var att inte göra Frakass till ett "riktig" band. Vårt mål var att spela musik i vårt område, som kallas "Les Etats", och för att leverera musik till vita rebeller på festerna. Det är en stor stadsdel i Lyon, byggd som en liten stad. Omkring 60 personer (skins, punkare och rockers) deltog på dessa spelningar och alla kunde ge utlopp för sin ilska. År 1989 började vi skriva egna låtar, till exempel "Ni rouge ni mort" (varken röda eller döda), "Légitime Defonce" (det är en ordlek som är omöjlig att översätta) ... Efter detta, splittrades bandet.

År 1994, genom en impuls tack vare bolaget "Lug register" och några vänner i vårt grannskap, beslutade jag att starta upp bandet igen. År 1995 spelade vi in en demo med 3 titlar som släpptes samlingsalbumet "France explosion 2". År 1997 släppte vi vårt första album som var en återspegling av våra "år av stål". 6 album och en split-CD följde efter denna första plattan.

Efter 2010 så verkar ni ha fått mer tid över till musiken. Efter det så har ni producera fler skivor än någonsin. Vad är orsaken till detta?
Vissa människor inser inte detta, men att spela eller komponera musik kräver mycket tid och investeringar, särskilt när du är involverad i flera band eller politisk militans. Vi måste också räkna i våra familjeliv. Så det är inte så lätt att så mycket tid som vi skulle vilja för musiken. Dessutom måste du bli inspirerad att komponera musik och skriva texter. Jag tror att vi har varit mer inspirerade de senaste åren.

Hur har bandets line-up sett ut genom åren?
Bandmedlemmarna har förändrats mycket sedan början. Jag (Michel) som är grundaren och enda originalmedlem. Men sedan 2006, har line-upen varit stabil.

Kan du berätta vad det var som gjorde att du blev nationalister?
Alla i bandet har sin egen historia. För egen del, omständigheterna i mitt liv och min analys på denna galna värld var det som fick mig att välja denna väg. Jag har vuxit upp i ett block av råds lägenheter i Lyon, med alla de problem som du kan hitta fanns i denna typ av plats. Jag var djupt anti systemet och att välja mellan etniska gäng eller vita rockers, föll valet naturligt. Även om jag använder den generiska ordet "nationalist" för att definiera vad jag är, så föredrar jag hellre ordet "aryanist", vilket är bättre eftersom nuförtiden, då du inte kan definiera den franska nationen i en etnisk dimension längre.

Hur har den demografiska utvecklingen i Frankrike skett genom åren?
Etniskt och kulturellt kaos pågår redan. Nu också en ekonomisk kaos som börjar stiga upp. Denna situation kan inte bara ses i Frankrike. Vi kan lätt föreställa oss vad som kommer att komma härnäst. När ett land blir mer och mer fattigt, utan kulturell nivån och spänningar mellan samhällen som ökar varje dag mer radikalt, kan du inte undvika en kommande konflikt. Med tanke på situationen, inte bara i Frankrike utan åtminstone i alla Västeuropeiska länder, och världen är en krutdurk, medvetet iscensatt av våra mästare, kan jag höra världskrigets spöke som knackar på vår dörr. De första två världskrigen som skedde för ännu mindre. Jag tror att om situationen börjar explodera, kommer de första två världskrig betraktas som ett bråk, jämfört med vad som kommer att hända. Slutligen, kommer vita människor att kunna hänga med i matchen? Jag hoppas det...
 
Eventuella höjdpunkter du har haft genom åren som du kanske vill dela med dig av?
Att ha haft möjligheten att besöka de flesta delar av Europa och vissa andra länder i världen genom musiken var för oss en verklig kulturell och broderlig berikning. Att se hur motståndet är organiserat övriga delar av kontinenten är lugnande och bär bort den ensamhet som lätt kan kännas.

Vi samverkar med band som Brutal Attack och Honor, vi delade scen med Bound for Glory när vi spelade i Ungern, i Slovakien och ISD-Memorial i England... Vi åkte även till den plats där Thermopylae striden ägde rum. Alla dessa stunder är oförglömlig för oss.

Du har haft ett gott samarbete med Brutal Attack, du är ju också även gitarrist i bandet och Ken McLellan har varit gästsjungit med Frakass. Kan du berätta mer om denna fransk-engelska vänskap?
Jag har varit gitarrist i BA sedan 8 år tillbaka och vår basist (Laurent) gick med i bandet för 5 år sedan. Relationen mellan oss är äkta broderskap. Frakass och Brutal Attack är en familj. Så det var ett bevis från min sida att bjuda in Ken till att sjunga en låt på vårt akustiska album "Mémoires Acoustiques". Och han är ju en av de allra bästa i den här stilen!

Du har stått på scen många gånger. Vad är det bästa med att göra liveframträdanden?
Att spela live är för oss ett utlopp. Vid varje spelning, vi ger allt vi kan ge. De bästa stunder är när bandet och publiken är i osmos, när folket ger oss energin tillbaka.
 

Och framtiden för Frakass?
Flera spelningar planeras. Den nästa kommer att vara i Portugal. Vårt 7th album är också redan redo. Den bör släppas innan sommaren. Det kommer att bli en stor skiva (14 låtar) och kommer att ha heta "Le Sang perdu" (det förlorade blodet). Vi arbetar faktiskt redan på nästa album. 3 låtar är klara.

Inom en snar framtid, vill vi spela in ett nytt balladalbum. Vi har redan valt dess titel: "Les Symfonier du Graal" (Gralens Symfonier). Och vi planerar att släppa en "best of" från våra 3 första album.

Vi arbetar också Brutal Attacks 35-årsjubileums album.

För egen del, jobbar jag ett nytt projekt med en polsk snubbe, Olaf (OWK, fd Honor). Han komponerar musiken och jag skriver texterna (på franska). Det första albumet kommer endast att innehålla ballader och den andra kommer att låta mer "Metal". Bandets namn kommer att vara "FREIDENKER".

Många järn i elden med andra ord! Tack så mycket för din tid! Några sista ord till Sverige?
Stort tack för ert stöd och vi önskar er all lycka till med resten. Bästa hälsningar till våra svenska bröder och vi hoppas kunna komma till ert land för att få spela. 14 ord!
 
 
 

 
 
Följ Frakass på Facebook
 
Köp:
Frakass - Mémoires Acoustiques
Frakass - Láppel des dieux
 
Samlngsskivor: