Intervju med Painful Awakening

 Andreas har kontaktat det tyska metalcore-bandet Painful Awakening för en intervju.

 

Hejsan! Skulle ni kunna introducera Painful Awakening för våra svenska läsare?

Hej Andreas, vi har haft i princip samma banduppsättning i 8 år, två av grundmedlemmarna finns kvar. Vi har släppt två album och medverkat på flera samlingsskivor och diverse vinylutgåvor. Genom åren har vi haft över 30 liveframträdanden i både i och utlandet.

 

I vilken del av Tyskland bor ni i?

Vi bor i nordöstra delen av forna Västtyskland.

 

Hur och när var det ni så att säga vaknade upp och blev nationella?

Eftersom åldern är så olika på bandmedlemmarna är det lite olika. Det går tillbaka till 90-talet och skinheadrörelsen som fick nationalismen att vakna i oss då, och det lever kvar än idag.

För andra medlemmar är historien liknande.

 

Tyskland har ju en väldigt bred och framförallt professionell musik scen. Anser ni att musiken är en viktig del?

Absolut! Det är vårt främsta "vapen" för att nya människor skall vakna upp.

 

Om vi ska beröra era texter, har massorna gått och blivit marionetter där deras enda funktionella syfte ska vara ses som blott dumma och lydiga konsumenter? Behöver de ett Painful Awakening?

Naturligtvis, i våra dagar är den genomsnittliga europeiska människan inget annat än en hjärnlös konsument. Eftersom det fortfarande är så lätt att leva här i jämförelse med resten av denna galna värld,   accepterar de flesta människor den faktiska situationen med extrem okunnighet. Istället för att fråga om de behöver ett smärtsamt uppvaknande så måste du tänka på när detta uppvaknande kommer att ske. Ta en titt runt omkring. Varje dag vaknar fler och fler människor runt om i Europa och tar ställning. Det blir ingen förändring utan ett smärtsamt uppvaknande.

 


Ni har ju släppt två fullängdsalbum. Vad jag har förstått så har eran debut "The Reality hurts" blivit indexerad (olaglig). Hur kommer det sig?  Har det påverkat er eller bolaget som släppte albumet negativt på något sätt?

 Ja det stämmer att vårt första album, The Reality hurts, är olaglig i Tyskland sedan drygt ett år tillbaka. Anledningen till detta är textrader i två av låtarna, detta trots att advokater hade kollat igenom skivan innan den släpptes, men det passade tydligen inte de fina herrarna i LKA Brandenburg. De menade att dessa rader tydligen var speciellt farliga för ungdomar och att sådana skivor måste bort från marknaden till varje pris.

Detta har däremot inte påverkat försäljningen nämnvärt, och inga större problem har inträffat varken för oss eller skivbolaget för detta.

                                 
Men det har väl inte avskräckt er från at fortsätta med musiken?

Självklart inte! Naturligtvis kör vi på!

 

Har ni några tidigare erfarenheter från andra band innan PA grundades? Eller andra sidoprojekt kanske?

Innan PA grundades spelade alla medlemmar i andra band, och det är inget som har ändrats sedan PA startade. Bandmedlemmarna är fortfarande med i andra band, deltar i andra projekt etc. Detta är något som är vanligt nu för tiden.

 

Hur ser det ut på releasefronten för er? Nytt album på väg? Spelningar?

Vi arbetar med nytt material, men inget nytt album är planerat ännu. Vi kan inte ge någon information om kommande spelningar.

 

När det kommer till er schanger, metalcore, vilka metalcore-band tycker ni är värda att nämnas?

 Det finns så många bra band att inte orden räcker till. Vi konsumenar mycket musik, även från den opolitiska mainstreamscenen. Sedan är det självklart så att de olika bandmedlemmarna har olika favoriter, men här kommer några av dom: As I Lay Dying, Parkway Drive, All Shall Perish, August Burns Red, Emmure, White Chapel, Despiced Icon, Slipknot, Hatebreed, Comeback Kid, Stick To Your Guns, Evergreen Terrace, Terror, Blood for Blood.

Självklart stödjer vi alla Hardcore/Metal-band på den nationella scenen. Generellt sätt har vi god kontakt med dessa!

 

Har ni några speciella förebilder?

Vi har inga idoler, men naturligtvis ser vi lite här och där för att lite inspiration, som från andra band till exempel :)

 

Arbetet mot den så kallade "högerextremismen" tar sig i olika former. Som filmskapandet, Die Welle är en av de filmer som har kommit till Sverige från Tyskland som bygger på hur lätt folk kan dras till en rörelse. Vad är din åsikt om det? Är de rädda för att folk ska börja tänka själva?

De är just det dem är rädda för, självtänkande människor är svårare att kontrollera. Därför kommer du alltid att hitta filmer som ska träffa den politiska oppositionen, med extremt varierande kvalitet. Folk måste se det för vad det faktiskt är: propaganda. Jag minns inte "Die Welle" exakt, men jag misstänker att den inte är så bra då den verkar bara vara ännu en ytlig kraftansträngning mot odemokratiska ideologier.

 

Hur ser den politiska situationen ut i Tyskland?

Inte mer annorlunda än vad den ser ut i Sverige eller övriga Europa. Den som har pengarna har makten. Den galna demokratin (democrazy) visar sig överallt. Men vi står på oss.

 

Är ni politiskt aktiva utöver musiken?

Självklart!

 

Några sista ord till våra svenska läsare?

Hälsningar till er alla! Stå på er! Keep the faith!

 

Tack så mycket för att ni tog er tiden att svara på mina frågor!

Det är vi som ska tacka! Vi får ofta positiv feedback från när och fjärran, och det är det som ger oss kraft att fortsätta!

 

 

.

 Följ Painful Awakening på Facebook

 

Köp Painful Awakening - Wake up här

 

Kommentera här: