Intervju med Legittima Offesa

Den gamla vänsterorienterade staden Bologna i Italien har gått mot en ljusare framtid sedan slutet av 90-talet sen de patriotiska bandet Legittima Offesa bildades och har fram till idag 4 fullängdare, några singel- och split-cds samt att ha medverkat på flertalet samlingsskivor i bagaget. Som många andra band så har de Ian Stuart och Skrewdriver som förebilder. Bandet har blivit välkända världen över och har spelat på hundratal konserter runtom i Europa. Nu är det på tiden att Sverige ska få lära känna bandet lite mera. Här kommer en intervju som jag gjort med bandets förgrundsfigur Gigi.
 
 
 
 
Tjena Gigi. Skulle du kunna vara snäll och introducera ert band. Hur många är det som är kvar från när ni drog igång?
Bandet föddes 1998, sen dess så har vi haft många formationer, och jag Gigi (sång och gitarr) är den enda som är kvar sen första uppsättningen. Idag ser den ut så här: Marco (från 1999, solo gitarr), Emanuele (2010, bas), Mala (sen 2009 batterist), Jag är utbildad tatuerare och piercare, och de övriga tillhör den vanliga arbetarklassen. Vi har också tre stycken till som brukar vara med och spela med oss (när någon av de officiella bandmedlemmarna inte har möjligheten att kunna medverka) så är det "Rock'a'Billy Sam" (gitarrist, professionell musiker), Matty Psychibilly (batterist, gitarr, dubbel bas, bas, eller vilket annat instrument som behöver tjänas .. en alltiallo), Elia (gitarr, bas, tatuerare).
 
Bologna har ju historiskt sett alltid varit en röd stad. Hur blev reaktionerna i staden när ni drog igång ett nationalistiskt och anti-kommunistiskt band?
En snabb respons på den frågan så tycker jag att du ska lyssna på våran låt "Style Oi!" (cover på Black Sabbath), som förklarar situationen på ett ypperligt sätt: många många många problem ... "Men vi står fortfarande kvar!"
 
 
Vad är anledningen till att ni föredrar att kalla er för "Vita kriminella"?
Även på den här så skulle jag vilja svara med en av våra sånger, "White Kriminals", den beskriver vår livsstil så som vi känner oss som. I sången sjunger vi om vad vi är och hur vi lever. Folk från hela världen har hört av sig och sagt att de kan identifiera sig med just den texten, så det var så stilen "White kriminals" föddes. I Italien har det bildats en riktig crew för det, som går ut på gemenskap där alla oavsett vilket land du kommer ifrån och som delar våra värderingar är välkomna. Vi har inga framtidsplaner om att finna lösningar på samhällsproblemen, utan mer om vardagliga problem som medför vår livsstil och det liv vi är ute efter. Världen kan dra åt helvete! Vi är de sista av vår sort, i en värld av jämlikar.
 
Ni har ett jäkla schysst sound, så jag undrar lite, vart kommer era musikaliska influenser ifrån? Vilka är det som är ansvariga för låtskrivandet och musikskapandet?
Tack för komplimangen. Det är jag som skriver nästan alla låtarna (text och musik), och några låtar har skrivits av Marco.Våra influenser är många, under våra tidigare år så var vi väldigt influerade av gamla Oi!-band, både från Italien och England. Senare genom åren så har vi ändrats en aning, vi har avancerat mot ett mer Rock'n'Roll sound, eller hårdrock. Efter så många år av att alltid göra samma tre ackords så blir det ansträngande helt enkelt ...
 
Men ni verkar hålla er till att framföra era texter på italienska? Så vad sjunger ni helst om?
Vi sjunger på italienska för att vi är italienare, och vi är mycket stolta över vårt ursprung, våra låtar handlar om våra liv, om vad som händer varje dag, det samhälle vi lever i, vad vi älskar och om våra problem .. om livet på gatan!
 
Vad betyder Ian Stuart och Skrewdriver för er?
Skrewdriver var vår huvud inspiration, och det än idag!
 
Ni tycks ha spelat en hel del live genom åren? Håller du räkningen? Och i hur många länder har ni stått på scen i?
Jag har inte den exakta siffran, men jag skulle tippa på runt 300 konserter. Vi har spelat i nästan alla av Europas länder, (många gånger i Spanien, Frankrike och i Tyskland), (3 gånger i Belgien och England), (4 gånger i Ungern, Slovakien och Schweiz), (2 gånger i Finland, Litauen och Polen), (en gång i Portugal, Estland, Ukraina, Danmark och Kroatien), i mars nu så ska vi spela för första gången i Skottland! Men vi har aldrig varit i Sverige!!! Varför har ni inte bjudit in oss? Kom igen nu, vi förväntar oss en inbjudning nu, hahahah.
 
Hehe. Vart vänder vi svenskar oss om vi vill komma i kontakt med er då, eller om vi vill köpa era album, T-shirts, etc ...?
Vi vår hemsida givetvis: www.legittimaoffesa.com
 
 
 
 
 
Hur ser scenen ut i Italien då?
Jag har rest runt mycket och träffat på skins runtom i världen och sett hur situationen ser ut i deras länder. Jämfört med annorstädes så kan jag säga att scenen är mer levande här i Italien. Nu pratar jag inte om själva patriotismen, tro mig, men här i Italien så är skinheadscenen väldigt vacker samt väldigt mycket levande, och det utan att ta något från alla de övriga europeiska länderna!
 
Som för ett långlivat band. Har du några råd du skulle vilja ge till yngre band som är på väg upp i scenen?
Var alltid dig själv, förbli fri och stolt! Ge ditt hjärta vingar! Musiken skapar kraft endast om det är uppriktig, Endast om det kommer från hjärtat! och om ditt hjärta inte är fritt, så kan inte musiken inte ge dig styrka!
 
Aldrig ångrat dig att du valde denna vägen?
Nej aldrig att jag har ångrat mig. Jag har alltid gjort det som jag tror på är rätt, antingen för det bättre eller för det sämre, i Italien så är vi ganska så berömda, älskade av många, hatade av många! Vi har också haft med vår musik i radion och fått varit med i teven flera gånger. Vi har också fått spela en roll i en film, Unleashing Hell, kontroversiell på alla sätt, hahaha, vi fick ut ganska mycket tack vare detta! Kanske om vi inte hade valt att vara just ett skinhead band så hade vi säkert kunna bli mer kända bland mainstream, men istället så har vi valt att bli kända som "fucking skinheads", hahaha det är precis det vi vill! Vi vann! "honor and glory! This is our victory!"
 
Onekligen, haha. Tack ska du ha Gigi, på tiden att vi svenskar fick oss en liten inblick i ert band. Någon sista hälsning till Sverige?
Ni har et väldigt vackert land. Jag har haft äran att få besöka ert land en gång, och det är lätt att förälska sig i ert land (bortsett från kylan ... brrrrrrrrrr)! Hoppas att vi ses snart! Upp edra hjärtan!
 
 
Du har chans att se Legittima Offesa live i deras hemstad nu i maj tillsammans med andra kända band som Brutal Attack och Los Confederados.
 
Följ Legittima Offesa på Facebook
 
Köp:
Legittima offesa - Live in Hungary 2008
Ritorno a Camelot 2006 - The festival of light (Live-DVD)
Day of the rope - Vol.5 (samlingsskiva)
Freedom (samlingsskiva)