Intervju med Frakass

Vi har fått en stund med Michel från det legendariska franska bandet Frakass.
 
 
 
Hej där! Hur är läget i ett vintrigt Frankrike så här års?
Hej! Först och främst vill vi tacka dig för att du ger oss möjlighet att dela några ord med våra svenska bröder.
Vintern i Frankrike är sedan flera år lite varmare än vad den borde vara, men det är fortfarande kallt.
 
Ni har ju hållit igång under en ganska så lång period. Men bara i fall, kan du vänligen presentera Frakass för våra svenska läsare.
Frakass grundades 1986. Bandets medlemmar medelålder var15. Vid denna tidpunkt, spelade bandet bara covers och vår avsikt var att inte göra Frakass till ett "riktig" band. Vårt mål var att spela musik i vårt område, som kallas "Les Etats", och för att leverera musik till vita rebeller på festerna. Det är en stor stadsdel i Lyon, byggd som en liten stad. Omkring 60 personer (skins, punkare och rockers) deltog på dessa spelningar och alla kunde ge utlopp för sin ilska. År 1989 började vi skriva egna låtar, till exempel "Ni rouge ni mort" (varken röda eller döda), "Légitime Defonce" (det är en ordlek som är omöjlig att översätta) ... Efter detta, splittrades bandet.

År 1994, genom en impuls tack vare bolaget "Lug register" och några vänner i vårt grannskap, beslutade jag att starta upp bandet igen. År 1995 spelade vi in en demo med 3 titlar som släpptes samlingsalbumet "France explosion 2". År 1997 släppte vi vårt första album som var en återspegling av våra "år av stål". 6 album och en split-CD följde efter denna första plattan.

Efter 2010 så verkar ni ha fått mer tid över till musiken. Efter det så har ni producera fler skivor än någonsin. Vad är orsaken till detta?
Vissa människor inser inte detta, men att spela eller komponera musik kräver mycket tid och investeringar, särskilt när du är involverad i flera band eller politisk militans. Vi måste också räkna i våra familjeliv. Så det är inte så lätt att så mycket tid som vi skulle vilja för musiken. Dessutom måste du bli inspirerad att komponera musik och skriva texter. Jag tror att vi har varit mer inspirerade de senaste åren.

Hur har bandets line-up sett ut genom åren?
Bandmedlemmarna har förändrats mycket sedan början. Jag (Michel) som är grundaren och enda originalmedlem. Men sedan 2006, har line-upen varit stabil.

Kan du berätta vad det var som gjorde att du blev nationalister?
Alla i bandet har sin egen historia. För egen del, omständigheterna i mitt liv och min analys på denna galna värld var det som fick mig att välja denna väg. Jag har vuxit upp i ett block av råds lägenheter i Lyon, med alla de problem som du kan hitta fanns i denna typ av plats. Jag var djupt anti systemet och att välja mellan etniska gäng eller vita rockers, föll valet naturligt. Även om jag använder den generiska ordet "nationalist" för att definiera vad jag är, så föredrar jag hellre ordet "aryanist", vilket är bättre eftersom nuförtiden, då du inte kan definiera den franska nationen i en etnisk dimension längre.

Hur har den demografiska utvecklingen i Frankrike skett genom åren?
Etniskt och kulturellt kaos pågår redan. Nu också en ekonomisk kaos som börjar stiga upp. Denna situation kan inte bara ses i Frankrike. Vi kan lätt föreställa oss vad som kommer att komma härnäst. När ett land blir mer och mer fattigt, utan kulturell nivån och spänningar mellan samhällen som ökar varje dag mer radikalt, kan du inte undvika en kommande konflikt. Med tanke på situationen, inte bara i Frankrike utan åtminstone i alla Västeuropeiska länder, och världen är en krutdurk, medvetet iscensatt av våra mästare, kan jag höra världskrigets spöke som knackar på vår dörr. De första två världskrigen som skedde för ännu mindre. Jag tror att om situationen börjar explodera, kommer de första två världskrig betraktas som ett bråk, jämfört med vad som kommer att hända. Slutligen, kommer vita människor att kunna hänga med i matchen? Jag hoppas det...
 
Eventuella höjdpunkter du har haft genom åren som du kanske vill dela med dig av?
Att ha haft möjligheten att besöka de flesta delar av Europa och vissa andra länder i världen genom musiken var för oss en verklig kulturell och broderlig berikning. Att se hur motståndet är organiserat övriga delar av kontinenten är lugnande och bär bort den ensamhet som lätt kan kännas.

Vi samverkar med band som Brutal Attack och Honor, vi delade scen med Bound for Glory när vi spelade i Ungern, i Slovakien och ISD-Memorial i England... Vi åkte även till den plats där Thermopylae striden ägde rum. Alla dessa stunder är oförglömlig för oss.

Du har haft ett gott samarbete med Brutal Attack, du är ju också även gitarrist i bandet och Ken McLellan har varit gästsjungit med Frakass. Kan du berätta mer om denna fransk-engelska vänskap?
Jag har varit gitarrist i BA sedan 8 år tillbaka och vår basist (Laurent) gick med i bandet för 5 år sedan. Relationen mellan oss är äkta broderskap. Frakass och Brutal Attack är en familj. Så det var ett bevis från min sida att bjuda in Ken till att sjunga en låt på vårt akustiska album "Mémoires Acoustiques". Och han är ju en av de allra bästa i den här stilen!

Du har stått på scen många gånger. Vad är det bästa med att göra liveframträdanden?
Att spela live är för oss ett utlopp. Vid varje spelning, vi ger allt vi kan ge. De bästa stunder är när bandet och publiken är i osmos, när folket ger oss energin tillbaka.
 

Och framtiden för Frakass?
Flera spelningar planeras. Den nästa kommer att vara i Portugal. Vårt 7th album är också redan redo. Den bör släppas innan sommaren. Det kommer att bli en stor skiva (14 låtar) och kommer att ha heta "Le Sang perdu" (det förlorade blodet). Vi arbetar faktiskt redan på nästa album. 3 låtar är klara.

Inom en snar framtid, vill vi spela in ett nytt balladalbum. Vi har redan valt dess titel: "Les Symfonier du Graal" (Gralens Symfonier). Och vi planerar att släppa en "best of" från våra 3 första album.

Vi arbetar också Brutal Attacks 35-årsjubileums album.

För egen del, jobbar jag ett nytt projekt med en polsk snubbe, Olaf (OWK, fd Honor). Han komponerar musiken och jag skriver texterna (på franska). Det första albumet kommer endast att innehålla ballader och den andra kommer att låta mer "Metal". Bandets namn kommer att vara "FREIDENKER".

Många järn i elden med andra ord! Tack så mycket för din tid! Några sista ord till Sverige?
Stort tack för ert stöd och vi önskar er all lycka till med resten. Bästa hälsningar till våra svenska bröder och vi hoppas kunna komma till ert land för att få spela. 14 ord!
 
 
 

 
 
Följ Frakass på Facebook
 
Köp:
Frakass - Mémoires Acoustiques
Frakass - Láppel des dieux
 
Samlngsskivor:

 

Intervju med Vinland Warriors

Under närmare 20 år så har dessa kanadicker förutom att reta gallfeber på systemet och vägrat att anpassa sig efter deras normer levererat en massa musik med texter som vill få DIG att inte anpassa dig du heller. De har sedan 1998 levererat oss 8 fullängdare, 2 split-cds, medverkat på flertalet samlingsalbum, sidoprojekt, livekonserter i flera länder. Vi har tagit oss lite tid med bandets sångare René för att lära känna han lite.
 
 
 
 
Kan du börja med att ge våra läsare lite allmän information om bandet?
Jo vi bildade vårt band i slutet av sommaren 1996. Vi har försökt vårt bästa för att hålla det enkelt för att främja budskapet om att vi måste vara stolta över våra rötter, vårt arv och att det inte är ett brott att vara stolt över att vara vit.

Hur är läget med er i Montreal i dessa dagar?
För att vara ärlig jag har verkligen ingen aning, jag vet att scenen har varit ganska tyst på sistone. Men med oss bandmedlemmar så är jag själv ganska så involverad med hockey med min 8-åriga son, jag coachar deras lag och jag coachar också 2006 AAA laget, så det tar praktiskt taget så går all min tid åt dit. Kristians fru har precis fött deras 3:dje barn. Steve bor 8 timmar norrut från mig och Kris. Så vi pratas vid mellan varven. Men sedan Joels död, en nära vän till oss, har det varit väldigt tyst här i Montreal
 
NI släppte några nya låtar på en splt-cd tillsammans med Griffin 2013. Jag tycker att denna spliten var fantastisk! Kändes som att ni överträffat er själva denna gången. Kan du dra lite bakgrund till varför denna skiva spelades in? Jag har hört det spelades in mycket tidigare?
Ja det gjorde vi, jag har alltid höllt kontakten med Griffin genom åren, och någon gång under 2010 eller om det var 2011, kan inte komma ihåg när, men Vinland Warriors ombads att spela några spelningar i Europa och jag hade idén om att be Griffin att komma och spela några låtar med oss i Kiev och att uppträda live igen vilket han gjorde :) Alla Griffins 5 låtar var alla inspelade i Kiev, och jag minns Griffin sittandes på hörnet vid bordet under frukosten och skrev ner låtarna, lol. Men släppet blev försenat eftersom både jag och Griffin är lata, haha. Vi lovade hela tiden att vi skulle skicka materialet till PC-Records.

Är du nöjd över responsen du fått genom åren?
Ja jag är ganska nöjd med vad vi har åstadkommit genom åren. Det visar att beslutsamhet alltid lönar sig. Vi vet att vi aldrig haft samma inverkan som BFG har haft på folket under åren men om vi har lyckats med bara 1 person som tagit till sig vårt budskap och låtit det gro med det så känns det som att klarar av vårt jobb. Under åren som gått har jag sprungit på yngre förmågor som har kommit fram till oss för att säga "WOW! Jag växte upp med att lyssna på era låtar", och när jag hör detta får det mig att inse att även när tiden är svårt, vi får aldrig låta oss brytas ned och att vi måste fortsätta att kämpa.

Hur var ditt egna uppvakanade då? Vad var det som gjorde att du blev rasmedveten?
Tja min mor ville väl aldrig att jag skulle ta med invandrare hem. Jag minns när jag var ungefär 10 år gammal, min mamma skickade mig till affären för att köpa mjölk och jag for till en kinesisk butik och när min mamma fick reda på detta, då kasta hon ut mjölk i soporna. Så genom åren och uppväxten med min mors filosofi blev det bara naturligt. När jag var tonåring så såg man mer på det rasliga perspektivet. De stod för drogförsäljningen, något som dödar många och väldigt unga och det gjorde mig illa till mods att se att på när andra kulturer försöker ha ihjäl människor av vår sort.

Vad tycker du att vi ska fokusera på för att väcka fler vita människor?
Jag vet ärligt talat inte, men vad jag kan se sedan några år tillbaka så verkar folket vakna upp på grund av terrorismen som sker mot vår ras, folk har börjat inse mer nu att vår ras överlevnad håller på att äventyras om vi inte reagerar nu, annars kommer det snart att vara för sent.
 


I många av era låtar så använder ni er utav den nordiska mytologin i era texter. Vart har ni fått denna fascination ifrån?
Jag har alltid varit fascinerad av nordisk mytologi. Jag lyssnade mycket på Vicky the Viking och tittade på filmen Viking om och om igen när jag var ung. Senare så träffade jag en gammal man som kallar sig Serge som var en odinist och hade Heritage & Tradition - Zine & Jewelery och jag kunde sitta ner och bara lyssna på honom i flera timmar när han berättade utan att bli uttråkad. Ju äldre jag blev desto mer ville jag lära mig om denna mytologi. När jag reste till Danmark, Sverige och Finland, försökte jag besöka så många museum som jag hann med. Så det blev ganska naturligt att namnge bandet Vinland Warriors Vinland är den del av Kanada där jag bor.

Ni har ju varit aktiva inom scenen i drygt 20 år nu.  Hur ser du på den pro-vita musikscenen hur den ser ut idag, jämfört med ur den såg ut när ni drog igång?
HAHAHA! När vi började spela musik var det med simpel 3-acord på gitarr. Nu sen i början av 2000-talet när de unga bildar band så är de verkigen så professionella att de kunde slå igenom som vilket mainstreamband som helst. Jag tror att det är det en bra sak, eftersom musik är det bästa sättet att locka människor till det budskap som vi har att förmedla.
Verkligen nästan 20 år redan?? Det får mig att känna mig jävla gammal nu!
 

Hur ser det ut för er på livefronten då?
Sist vi spelade på en konsert var för 2 år sedan. Det finns dock planer på att spela in några nya låtar nu i april 2015 i Tyskland med mitt sidoprojekt Broken Memories som jag har tillsammans med mina fantastiska vänner i det tyska Streetcore bandet Time Bombs, och de vill också att vi ska spela några live-konserter när vi ändå är där, det skulle då innefatta att vi skulle spela några sånger både från Broken Memories, några covers, några Vinland Warriors samt och några Disciple of hate-låtar. Vi väntar bara bekräftelse från arrangörer.

Vilka länder har ni varit och spelat i?
Sverige, Colombia, Tyskland, Frankrike, USA, England, Bulgarien, Serbien, Holland, Belgien, Schweiz, Ukraina, Polen, Finland, Grekland, Slovenien och några fler som jag förmodligen glömt just nu.

Vilken av dem har varit den mest minnesvärda då?
Första gången vi var i England, spelade vi tillsammans med Brutal Attack, Warlord (Stigger). Att få höra låtar man växt upp med live var för mig något som jag aldrig kommer att glömma.
Samma sak med vår första konsert i Frankrike, spela och sjunga tillsammans med Laurent vokalist i Bunker 84 var som en dröm som gick i uppfyllelse.
Och slutligen när Ed från BFG lirade Off the Cross på gitarr med oss på Guy Asper Mémorial Concert.
Sist men inte minst, varje gång jag synkar ihop med Griffin på konserter. Griffin är en familjemedlem, och han är någon som jag verkligen ser upp till.


Vad är historien bakom om hur du kom i kontakt med Öddi från White Rebel Boys / MPU och att ni valde att göra ett projekt tillsammans?
Ideen kom när jag var i Tyskland för att spela på en konsert och White Rebels Boys backade upp mig. För mig är Öddi en helt FANTASTISK musiker. Detta gjorde att vi samverkade för att spela in CDn - Disciple of Hate.

Så det är något du skulle tänka dig att göra något liknande i framtiden också? Vilket band tror du att det skulle vara roligt att göra ett projekt tillsammans med?
Att få göra ett projekt med Moshpit skulle vara en dröm för mig. Moshpit är mitt favoritband, jag kan inte sluta lyssnaderas musik. De musikerna är så in i helvete professionella. Jag blir lika imponerad varje gång som jag lyssnar på dem. Moshpit har verkligen förstått detta med att nå ut med vit musik och samtidigt sprida vårt budskap och få in nytt blod till att gå med i våra led.

Framtiden för dig och bandet, hur ser den ut?
Utöver Broken Memories inspelningen som kanske är på G så tror jag inte att det är så mycket mer. Jag tror att det är dags för mig att kalla detta ett avslut för musikscenen. Om inspelningen och konserten blir verklighet i april 2015tror jag att det blir sista gången som folk ser VW liva på en konsert. Som jag nämnde tidigare, min son spelar hockey och jag är involverad ganska så tungt i hockeyn på grund av honom. När han var ung så lät jag tiden med han passera, men det är skillnad nu nä han är äldre, jag känner att jag vill dela så mycket som jag bara kan för att vara runt honom. Jag har de senaste 3 åren också varit väldigt sjuk, något som fick mig att inse att livet kan vara kort, alla som har barn förstår vad jag menar.

Du ska ha tusen tack för din tid. Någonting du vill tillägga till våra svenska läsare innan vi ger oss?
Jag hoppas att jag kan få spela en sista gång i Sverige om projektet skrider till verket, bara Oden vet, till alla er som har stöttat oss genom åren vill jag bara säga tack så mycket, jag hoppas att vi alltid levt upp till era förväntningar, och om vi inte har det så ber jag om ursäkt. Hoppas vi ses snart igen och kommer ihåg, Håll Alltid Den Vita Flamman Brinnande!! I Blood In Faith!
René
 
 
 
 
 
 
Följ Vinland Warriors på Facebook
 
Köp:
Vinland Warriors - We don't care
Vinland Warriors - Dear Mother
Vinland Warriors - Hand in hand we stand
Vinland Warriors - Oath to my friend
Vinland Warriors - Guilty
Griffin & Vinland Warriors
Broken Memories
 
Samlingsskivor:
Best of Panzerfaust Records
Evil Barber Compilation - Shave'em All Vol 2
No one like us...we don't care...
Tribute to Ken & Brutal Attack
Tribute to Skrewdriver vol. 2
White Pride World Wide 5