Intervju med Joel i Bound for Glory

Ett av scenens mest framgångsrika band gjorde nog många fans överlyckliga för bara några år sedan när de efter flera års tystnad, ja i alla fall från Bound for Glory, även om de har varit delaktiga i lite andra projekt genom åren främst gitarristen Ed åter släppte en skiva. Nu bekräftar sångaren i bandet Joel att bandet är tillbaka, och det med råge. I år firar de 25 år som BFG och de arbetas för fullt i studion för att ett nytt album ska hinna släppas innan de kommer hit till Sverige, om detta plus lite mer i denna intervjun.

 

 

Hejsan! Ska vi börja med, vem är Joel, sångaren i Bound for Glory?

Jag är ganska mycket en vanlig snubbe som går till jobbet och betalar min skatt som alla andra. För mina 3 barn är jag bara deras pappa, och för min fru är jag bara en "pain in the ass" som alla andra män där ute. Varken min chef eller medarbetarna bryr sig inte ett skit om vem jag är eller vad jag tror på och de flesta av mina vänner har en ganska blandad uppfattning, en del håller med mig medans andra inte gör det angående min politska hållning. Men en sak är det som skiljer mig från de flesta människorna är dock att jag inte är rädd för att säga vad jag tycker. Om jag inte gillar någon eller något så kommer jag vara den första att låta dig veta det, oavsett vem du är eller vad din status är. Rädsla och acceptans är inte en del av min vokabulär. Jag har inget pk-filter när det gäller mina åsikter eller mitt språk och bryr mig aldrig om jag kränker någon på vägen. Vissa skulle kalla mig brutalt ärlig, andra en skitstövel, men om du är någon jag bryr mig om, så skulle jag kunna släppa allt för att hjälpa dig, och gärna ge mitt liv för att rädda dig.

 

Du som är en veteran i den nationella oppositionen, hur ser du på utvecklingen i samhället och vår musikscen?

När det gäller utvecklingen av vårt yttersta mål är jag rädd att vi misslyckas kapitalt. När jag ser på Stockholms gator som brinner och polisen står handfallna för att de är invandrare som står för förstörelsen, men de kan arrestera de som står upp för sin nation och försöker få någon ordning på gatorna, jag tror det är en värld som blivit galen. Hittills har vi misslyckats, inte bara i oss själva, utan alla de generationer som kommer att drabbas. Vi kan sjunga våra låtar, trycka våra tidningar och t-shirts ända in till slutet, medans resten av världen passerar  förbi. Vi behöver göra mer.

 

Att bli en slags kändis i en undergroundscen, det är väl på gott och ont kan jag tänka mig?

Ja, det har varit ett utmanande sätt att leva mitt liv minst sagt. Uppenbarligen är samhället emot oss offentligt försöker jag flyga under radarn så mycket som möjligt. Jag älskar när en bra konsertvideo med BFG kretsar världen över, men skulle aldrig vilja se den dyka upp på de lokala nyheterna. Det är för säkerheten för mig och min familj och att jag ska kunna fortsätta behålla min anställning som jag inte vill att någon ska veta var jag bor. Största plusset skulle vara de 100-tals vänner jag har fått genom åren och alla de länder som jag har kunnat besöka. Så många bra band och människor! Ord kan inte uttrycka min tacksamhet.

 

Misstänker då att du aldrig anat att du en dag skulle få göra en turné med BFG i Japan?

Jag hade då aldrig trott att japanska skins skulle ha något intresse för oss och få oss att spela för dem i Japan, och jag har aldrig haft någon önskan att göra det förrän vi fick förfrågan. Jag såg en Aggro-Knuckle livevideo där de spelade Skrewdriver-låtar och tänkte, varför inte. Jag har alltid haft respekt för den japanska kulturen. De håller sig till sig själva och omfamnar sitt arv. De har inte tillåtit invandringen att ändra på sina vanor och har heller inte kränkt andra länder med att tvinga på deras kultur på oss. Japan är respektfullt, en självförsörjande, rasligt ren, ärad nation. BFG spelar där det finns stöd för dessa ideal och separatism.

 

Du har ju också varit delaktig i ett projekt vid namnet Powerhäus, något som jag tycker slår flera  mainstream-band i genren. Det känns som att Powerhäus måste ha spelats i kommersiell radio flera gånger av misstag, eller?

Powerhaus-albumet var ett roligt projekt med Tom och Roy från Final War. Det var från början tänkt att vi skulle försöka smyga oss in bland mainstream lite, men hann inte fungera riktigt på det sättet. När ordet kom ut att vi gjorde projektet, var fans från båda banden redan ute med att sprida nyheten. Jag har inte hört än om någon av låtarna har spelats offentligt. Håller dock tummarna. Det kan mycket väl komma ett nytt album från Powerhaus i framtiden.

 

Vad var det som gjorde efter det långa avbrottet att ni valde att återförena er, att ni gick in i studion och spelade in "Feed the Machine"-albumet?

Det var inte någon händelse som förde oss samman för detta album utan det låg mer förhållandena under åren dessförinnan som förhindrat det. Vi har alla haft olika prioriteringar vid olika tidpunkter i livet. Vi har barn i alla åldrar och hustrur och jobb som alla går före bandet. Dessutom har vi inte haft en fast trummis under flera år. Nu ligger det problemet i det förflutna, nu är vi istället taggade och redo att forcera genom murar igen.

 

Ni gick ju då också ut och körde lite live i Europa, hur kändes det?

Ja, vi hade en bra tid med två gigs, en i Finland och en i Frankrike. Det var fantastiskt att komma ut med grabbarna igen efter så lång tid. I Frankrike var spelning fantastisk utom för det faktum att vi bara fick köra hälften av vår spellista, där showen slutade mitt i när vi körde Behold the Iron Cross med att en skitstövel skar av elen. Jag fick då ett utbrott över det, men jag kan inte be om ursäkt för att vara passionerad. When I come to play, I COME TO FUCKING PLAY!!!

 

Vad sysselsätter du dig med utöver musiken?

Jag är i gips- och spackel-branchen. Jag arbetar minst 40 timmar i veckan och har varit fastanställd i 17 år nu. Innan dess var jag först en kock, sen en bagare. Jävligt bra på alla 3 jobben. Återigen, jag är mycket stolt över allt jag producerar i livet oavsett om det är musik eller gips. Jag försöker alltid att vara bäst. Jag snackar ju alltid om att jag är så bra på allting, så jag måste ju backa upp det med bevis.


Och framtiden på musikfronten för dig nu?

Vi arbetar för närvarande med ett nytt album. Mycket aggressiva grejer som vanligt. Vi hoppas att den ska hinna släppas tillsammans med vårt Sverigebesök, men tiden är verkligen tight för det. Vi närmar oss också vårt 25-årsjubileum nu i juni, så vi ska nog hitta på något stort för att fira detta är jag säker på. Det finns också ett par split-CDs i diskussionen just nu. Dessa bör bli stora släpp. Håll också ögonen öppna för fler europeiska spelningar i år.

 

Vad är det som drivit och inspirerat dig i kampen för vårt folk genom alla dessa år?

Min inspiration för att fortsätta är den ständiga kampen vår regering har fört oss men vänsterorienterad ideologi och pesten som har angripit våra marker. När jag började med BFG var jag bara en ung man. Min oro var endast i nivå med gatan som jag växte upp och våra låtar reflekterade det. Nu när jag är en vuxen man med växande barn så ser jag världen i ett helt annat ljus. Jag har fortfarande mycket kvar att lära och dela med mig av, och det kommer ni att få höra i våra nya låtar, men i slutändan försöker jag bara göra min del för att hjälpa vår sak på det sättet jag gör det bäst, och kommer att fortsätta att göra det länge jag kan.

 

En sista hälsning till Sverige nu innan vi får se er på scenen här nu i maj?

Mitt budskap till Sverige är att vi kommer! Vi är hedrade attspela för er igen och har skrivit en låt speciellt tillägnat er vårt nästkommande album. Ni kommer att få höra den live nu när vi kommer!!! Vi är väldigt glada och hoppas att få återse många gamla vänner och dricka som vikingar!

 

 


Följ Joel på Facebook

Köp:

 
Du hittar också annat BFG-relaterat som pins och kläder här:
Midgård - Bound for Glory

"Experten" Jerzy Sarnecki blir granskad

Denna lömska figur tycks ju alltid dyka upp i tidningar och tv, och det mest uppseendeväckande är att han alltid tycks säga vad tidningarna och TV vill höra. Granskning Sverige har gjort en granskning om hur vida denna verkligen har belägg för det han säger, och lite annat smått o gott. Se den nedan.