Intervju med Vèrszerzödès

 

Till att börja med vill jag tacka er för ert senaste album "Straight, proud and true". Äntligen ett album som framförs på engelska av er! Är ni själva nöjda med resultatet?
Tack, vi är glada att du gillar vårt nya album! Vi är nöjda med denna skivan, det är som en gammal dröm och plan som blev till verklighet. Vi bestämde oss faktiskt redan 2005 att vi skulle vilja släppa en cd på engelska, eftersom det var under den här perioden vi började spela utomlands, och vi fick feedback från många utländska kamrater att de gillade vår musik, men de vill förstå våra texter också, jag tror det är normalt. Så vi snackade ihop oss med PC-Records redan vid den tiden, åren gick, och vi hade inte möjlighet att spela in en komplett cd på engelska. Så, till sist gick det vägen förra året. Folkets åsikt och smak av musik kan naturligtvis inte vara den samma, men vi fick mestadels positiv feedback, och vi själva tror att detta är ett av våra bästa album hittills.

Trots att ni nu har spelat i över 20 år och spelat live i de flesta europeiska länderna så tror jag att det är så många här uppe i dom nordiska länderna som fortfarande inte känner till er, inte än i alla fall. Ni kanske skulle kunna beskriva Vérszerződés och hur det hela började?
Exakt, vi har ännu inte direkt hunnit spela så mycket i de nordiska länderna ännu, endast en gång och det var i Sverige vi spelade. Jag hoppas att detta kanske skulle kunna ändras i framtiden.

Tja, bandet bildades 1992 av mig och en ex-skinhead polare och skolkamrat. Sen under åren har vi haft många förändringar i banduppsättningen, i dag är jag den enda från de tidigare medlemmarna. Vi har släppt fem egna album (Szent Haboru - 1997, Ez vagyok - 2000, Hate Parade - 2003 Politikailag nem Korrekt - 2007, Straight, proud and true - 2012), några split-CD:s och ett gäng låtar på ungerska och internationella samlingsskivor. Under de första nio åren hade vi många spelningar runtom i hela Ungern och sedan 2003 har vi spelat många gånger utomlands. Vi har haft äran och lyckan att spela i många europeiska länder som Tyskland, England, Frankrike, Belgien, Italien, Sverige, Tjeckien, Slovenien, Kroatien, Bulgarien och Grekland och under 2011 fick vi inbjudna att spela på Hammerfest i USA.

Det är lite svårt att beskriva vår stil, genom åren har vi varierat stilen från RAC, metal, hardcore, till nu då vi använder mest hardcore- och metal-element.

Varför namnet Vérszerződés?
Namnet kan översätta som Blodsbunden, och det kommer från det gamla ungerska historien. Omkring år 896 möttes ledarna för de sju ungerska stammarna och gjorde ett blodskontrakt och svor en ed att de skulle försvara detta land och de kommande ledarna (senare kungarna) som bara kunde komma från blodslinje av Arpad, som var den främsta ledaren under den tiden.

Hur ser den politiska situationen ut i Ungern? Gör det nationalistiska partiet Jobbik ett bra jobb?
Situationen är mer eller mindre densamma som i alla andra europeiska länder, vi lever i en diktatur som kallas för demokrati, under förtryck av EU. Det går inte befria sig från fällan av den så kallade lågkonjunkturen, och det är en tung börda för folkets axlar. Levnadsstandarden kan inte bli bättre, snarare blir den dag för dag värre, vi betalar mer och mer skatt, människor förlorar sina jobb, svårt sen att hitta ett nytt, men bankerna och politiker lever fortfarande mycket bra. Invandringen orsakar också stora problem här, men de största problemen är [en folkgrupp som vi av juridiska skäl stryker /Red], som lever som parasiter på kroppen av landet, får mer och mer pengar från staten, men allt vad de gör är att stjäla, plundra och terrorisera vita människor.

Jobbik försöker att göra så mycket som det är möjligt med tanke på demokratins gränser, men det är fortfarande inte tillräckligt. Det finns många goda människor i partiet, men det finns också många som bara vill bygga sin egna politiska karriär. Allt som allt, tror jag inte på den parlamentariska demokratin, eller på demokratin oavsett och jag tror att problemet i vårt land, eller över huvud taget i alla de europeiska och den globala vita världen inte går lösas genom val. Förändringarna kommer aldrig att hända i parlamentet!

Hur stort är intresset för nationalistisk musik i Ungern?
Den nationalistiska musiken är ganska populär nu för tiden, vilket är bra. Bredvid skinhead- eller NS-banden finns det många nationalistiska rockband, och under de senaste åren har inte några typer av event blivit förbjudna av vare sig polisen eller underrättelsetjänsten, så det körs på med några spelningar i stort sett varje helg över hela landet. Men, vi får se hur länge det går, eftersom vi fortfarande minns åren under slutet av 90-talet, då det var väldigt svårt att organisera spelningar, och de flesta av dem blev förbjudna, ibland in i sista minuten.

Hoppas ni nu hitta en bredare publik nu att ni gjort ett album helt på engelska? Är det hardcorefans ni främst riktar er till?
Oh ja, det var ju som sagt ett av våra mål. Men trots stilen i vårt senaste album, är vi fortfarande inte ett typisk hardcore band, eller hur det är på modet att säga NSHC, så vill vi inte kategoriseras som det. Jag vet att vår stil är hårdare än den ursprungliga skinhead och RAC:n, men vi hoppas givetvis inte att det bara är harcorefans som intresserar sig av oss.

Den 22 juni nu hade ni en releasefest tillsammans med Moshpit, Brainwash och Hope for the Weak. Hur gick spelningen?
Vi är så klart mycket glada och hedrade att vi blev inbjudna till festen. Kanske är det inte så många som vet, men vi har sedan tidigare en split-EP med Brainwash som släpptes 2002 om jag minns rätt. Så sedan 2003 när vi äntligen träffade killarna personligen har vi haft en bra vänskap, men under dessa 10 år har vi bara spelat på samma scen endast en gång. Så, nu har vi äntligen spelat tillsammans igen. Arrangörerna upplevde då tyvärr en hel del problem där den ursprungliga lokalen blev stoppad av polisen en dag innan spelningen, så de blev tvungna att byta till en som låg hundratals kilometer från det tilltänkta området. Men det var en riktigt stor händelse, bra stämning och alla banden gjorde en mycket bra show.

Vad gör ni förutom att syssla med musik? Är ni politiskt aktiva också?
Vi är aktiva i rörelsen, en del av oss är medlemmar i olika organisationer, och vi försöker att delta i det politiska arbetet så mycket vi hinner. Men vi är inte medlemmar i något politiskt parti.

Tack ska ni ha för att ni tog er tid! Några sista ord till våra svenska läsare?
Först av allt, tack till dig för ditt intresse och intervjun! Vi skickar våra hälsningar till alla svenska läsare och kamrater, hoppas att vi kan ses och att vi kan få återkomma för en spelning i Sverige, eller så ses vi någon annanstans i Europa. Ge aldrig upp kampen och bevara tron! Kitartas!

Smakprov från deras senaste album som helt är på engelska.

 
 

Kommentera här: