Intervju med Barny

En kort pratstund med den tyske nationalistiske sångaren och gitarristen Barny. Intervjun är genomförd på svenska, ett språk som Barny med framgång håller på att lära sig.

Hej Barny, kan du berätta lite för oss vem du är egentligen?
Hej, mitt namn är Barny, jag är 31 år och kommer från Tyskland. Jag spelar huvudsakligen gitarr och försöker att sjunga lite också, jag har en bakgrund i flera band, bland annat Ferox, men just nu spelar jag i Enhärjarna och i två tyska band. När jag spelar live så blir det mestadels ballader av olika slag.

Vilken del av Tyskland växte du upp i?
Jag är uppvuxen i Jena i Östtyskland.

Hur var det att växa upp i Östtyskland innan muren föll?
Jag var väldigt ung när muren föll och visste inte mycket på den tiden.

Hur kommer det sig att du blev nationalist?
Jag blev nationalist när jag började tänka och kunde konstatera att något inte stämde. Jag träffade rätt människor, startade mitt första band; Blutstahl och här är jag i dag.

Du har lärt dig svenska, vad var anledningen till att du ville lära dig vårt vackra språk?
Jag har många vänner i Sverige eftersom jag har bott nästan två år här i landet och jag har spelat mycket här också så därför var det lika bra att lära sig svenska, man vill ju prata med alla.

Du har mycket riktigt ofta varit i Sverige och spelat. Har du någon spelning som sticker ut lite extra, någon som du kommer ihåg speciellt mycket?
Ja det har jag absolut. Min sista spelning i Sverige var bäst och viktigast eftersom vi då visade solidaritet för Jonas (från Tors Vrede) och spelade in lite pengar till honom. Det var en fantastisk publik och fantastiska artister.

Har du några svenska favoritband?
Enhärjarna, Steelcapped Strenght, Ultima Thule, Fyrdung, Nothung, Ferox, Heidrun, Amon Amarth, Sabaton, Heroes, Nidhögs Vrede och så vidare, det finns många att nämna.

Du har också spelat en hel del med legenden Ken McLellan på ”Carved in stone” och ”Kiev Four” där också Jan-Peter från Sadko var med, hur var det?
Det har varit en jäkligt bra tid med Ken i Tyskland när vi spelade in skivan. Vi har haft mycket kontakt med varandra och vi spelade ibland ballader tillsammans. Vi hade också ett gemensamt gig i Kiev som var fantastiskt lyckat på alla sätt.

Du har nyligen också spelat in en CD med Viktor från Ferox. "Men against Time" där ni tolkar låtar av Rahowa, var det svårt?
Det har varit mycket att göra och stå i, men jag skulle nog inte säga att det har varit särskilt svårt. Vi har lagt många timmar bara på inspelningarna med jag tror att resultatet blir riktigt bra. Det kanske blir mer i framtiden och vi har flera gig inplanerade, mer vill jag inte berätta just nu.

Finns det något annat vi kan se fram emot? Kanske någon sång på svenska?
Ja det kommer en andra soloskiva med Barny och på den kommer det att finnas med en eller två låtar på svenska och jag kommer även få en hel del hjälp från olika svenska förmågor. Sedan har vi ju det där musikprojektet för de hemlösa, även där kommer det vara med låtar på svenska. Och efter det så kommer det en splitskiva med två tyska artister.

Har du något mer du vill tillägga?
Jag skicka hälsningar till dig, Tomas Ölund, Alexandra och Dennis Wikenström, Jonas med familj, Viktor Sjölund, Bisson och AL, Piero och Johanna, Tyskdaniel, Robert Vesterlund, Janne, Radio Framåt, SvP, Fiddler och alla jag känner. Tack för intervjun Andreas.

Tack själv för att du tog dig tid.

Kommentera här: