Trubadurafton i Sverige i april

 
Lördag den 26 april nu kommer det att hållas en trubadurafton här i mellersta Sverige. På scen kommer vi få höra duon Alexandra & Barny, Geri från ungerska Vérszerződés och Andreas från Tors Vrede.
 
Mer info kommer.
 
 

Intervju med Old Firm

Jag upptäckte det slovakiska bandet Old Firm ganska nyligen genom att det publicerades en musikvideo med dem på Youtube. Blev nyfiken och började forska lite om dem i hopp om att de skulle vara nationella. Först visade det sig att det var ett lokalt band som spelade för lokala fotbollsfans, men där bedrog jag mig rejält, detta var musiker som varit med på den nationella scenen ett bra tag! Jag tog genast kontakt med bandet och hoppades på att få till en intervju. De svarade ja och jag kunde stilla min nyfikenhet kring bandet. Sångaren i Old Firm berättar här om utvecklingen för bandet där de gått mer åt det politiska hållet textmässigt, upplevelser, spelningar till scenen i Slovakien. Han verkar också vara ett stort fan av svenska metalband.
 
/Andreas
 
 
 
Hejsan! Kul att få komma i kontakt med er! Vi kanske skulle börja med att ni introducerar er själva och bandet och dess historia?

Hej, vi är Old Firm och kommer från Slovakien, medlemmarna är:

Rado – gitarr/sång

Miro – bas

Ondrej – trummor

Bandet bildades under 2009, året efter släppte vi vår första demo Cassovia style. Demon var dedikerad till våra lokala fotbollsfans här i vår stad. 2011 släppte vi vår första fullängdsalbum Slovanská zem. 2013 kom vårt andra album Who will be next? ut. Detta album skiljer sig väldigt mycket från våra tidigare släpp. Musiken är hårdare och textmässigt har vi gått till att bli mer politiska och mot det rådande systemet.

Vad var det som gjorde att ni valde att lägga in politik i era texter?
Människan ska inte gå runt och blunda för det som sker runt om kring oss, och för alla stora orättvisor i har i världen. Vi kan inte blunda för det längre, vi måste lyfta fram det vi anser vara dåligt och vi uppmanar att kämpa emot det. Vi ska vara en nagel i ögat på systemet, giriga politiker och organisationer i detta samhället som matar oss med skit genom media.
 
Hur reagerade lokalbefolkningen i Ko¹ice och fotbollsfansen med detta?
Ärligt talat, jag bryr mig inte så mycket om det. Det handlar inte om vad du spelar för något, utan det är dina åsikter och på vilken sida du står på som är det viktigaste.

Skulle du kunna beskriva situationen i Slovakien?

Girighet styr allt här, folket, median, politikerna... polisen har de under kontroll. Korrumperade politiker berövar oss våra nationella egendomar. Det är de som är bovarna, deras brott sopas under mattan. Vi som lyfter fram detta blir stämplade som extremister, de som sitter där med sina slipsar och dyra kostymer i parlamentet idag och beslutar om ödet för vårt land och folk, de är dem riktiga extremisterna.

Jag ska väl erkänna att jag själv inte är så bekant med scenen i Slovakien. Ert grannland Tjeckien däremot har ju haft några som för mig hamnar bland mina personliga favoriter, Buldok, Excalibur och Beowulf till exempel, fast jag tror inte att någon av dessa är aktiva idag? Hur ser den ut hos er? Många aktiva band och spelningar?

Den slovakiska scenen har faktiskt en lång historia med många bra band och flera av dem är fortfarande aktiva. Jag kan nämna några, Krátky proces borde du känna till, äkta legender som har inspirerat många slovakiska band. Andra bra band här är Biely odpor. Deras sångare Ondrej Ïurica kör just nu ett solo projekt. Jag själv har spelat i bandet Justícia (som senare utvecklades till Territory). Ett annat band  som var långlivat här var Project Vandal, fast de är inte längre aktiva. Buldok, Excalibur och Beowulf var riktigt bra. Har gjort många spelningar tillsammans med dem. Tyvärr så är ju inga av dem aktiva idag. Några bandmedlemmar har egna musikprojekt idag.

Scenen här var som störst under 90-talet, många band, spelningar, musiktidningar etc... Idag är scenen mycket mindre på grund av statens ansträngningar. Några av våra aktiva band här är: Old firm, Sacrifer, Cirhoza ** och Posol vlasti.

 

Hur ser det ut med spelningar i Slovakien?   

Konsertverksamheten här i Slovakien har alltid varit stor i de västra delarna av landet. Vi har haft många stora band på scen här genom åren som: Brutal Attack, Frakkas, Moshpit, Brainwash, Gesta belica, Legitima Offesa, Ultima Frontiera, Sokyra Peruna, Antisystem etc...

 


Hur många spelningar har ni själva medverkat på?

Vi har lirat på både större och mindre evengemang. Vi har stått på scen i England, Italien, Ungern, Polen, Tjeckien och självklart här i Slovakien. Några av de band vi spelat med är: Feher Torveny, LTW, Sleipnir, Iridion, Obled, Tormentia, Nessuna Ressa, Saubande, Avalon, Lemovice, Attack, Legittima Offesa etc...

Vilket har varit ert bästa och sämsta gig?

Svårt att säga vilken spelning som har varit bättre eller sämre. Det handlar om hur du känner den spelningen, och ibland beror det på stämningen och folket. Om de har kul och kommer fram till oss efter spelning och säger "bra spelat!" ger en väldigt bra känsla. Sen är ju också en väldigt viktig del för att en bra spelning ska kunna genomföras är att man måste ha en bra ljudtekniker, utan honom är du körd, ha ha ha. Vi har i minnet några riktigt bra spelningar: Två i Slovakien och vårt framförande Veneto Summer Fest i Italien och Festival Orle Gniazdo i Polen. Vi kommer inte ihåg någon spelning som har varit usel direkt, kanske en som då när jag var väldigt sjuk och jag stod och sjöng med feber och allt.

Finns det några band du känner som du verkligen skulle vilja stå på scen med? Inga andra minnesvärda eller roliga saker som skett när ni varit iväg?

Vi är alltid glada över att få bli bokade att spela på någon konsert eller fest. Fast helst är det alltid trevligare att få spela med band vars stil liknar vår egna, nämligen metal och HC. Jo en gång hade vår trummis firat lite för mycket inför en spelningen och sen på scenen körde helt andra låtar som vi inte hade vår spellista, ha ha ha. Lyckligtvis så verkade det inte som att så många i publiken lade märke till detta, så det slutade ändå ganska väl.

 

 Låt oss prata om ert utmärkta album Who will be next? som släpptes nyligen. Är ni nöjda med resultatet och vilka betyg har ni fått?

Albumet Who will be next? kommer direkt från mitt inre, från mitt hjärta. Naturligtvis, så här i efterhand kanske jag borde ändrat vissa saker, men både jag och bandet är nöjda med resultatet. Vi har mestadels fått positiv respons, främst från utlandet. Naturligtvis är det ju så att alla inte gillar vår nya musikstil. Vi är glada att vi fått skicka albumet till folk från hela Europa och flera bolag, så det innebär att vårt arbete verkar ha varit lyckat.

 

Hur är det med intresset för historia? Vilka har varit de mest ärofyllda personerna både från utlandet och Slovakien enligt dig? 

Självklart! Jag är intresserad av historia av de europeiska nationerna och deras kulturer. Jag gillar både nordiska, germanska och slaviska mytologierna. Jag har ärat många personer som ristat sina namn i historien, men jag vill inte nämna dem här ... Från den slovakiska historien uppskattar jag folk som genom deras meriter satt sina spår på utvecklingen av vår kultur, språk och stat, som Samo chalúpka, Janko Matuška och Ľudovít Štúr.

 

Vad känner du till om Sverige?

Jag är också väldigt intresserad av Sveriges historia. Sverige har gett världen många kända metalband som jag personligen gillar väldigt mycket. Band som Bathory, Carnage, Nihilist, Entombed, Dismember, Unleashed... Ni har också band som går åt death metal hållet som är riktigt bra: At the gates, Dark tranquility, In flames, Hypocrisy, Soilwork, Edge of sanity, Amon amarth, Arche nemy... för att nämna några till när jag ändå håller på som är ännu mer brutalare: Grave, Bloodbat, Opeth och Meshuggaht.

 

Vad är det som motiverar er att fortsätta?

Musiken är vårt liv, vi trivs med när vi får gå upp på scenen för att förmedla . Motivationen finner vi från andra band, våra familjer, vänner och naturligtvis våra fans som är med oss och ger oss kraft att fortsätta trots problem som ibland händer. Att distributörer hör av sig till oss och vill samarbeta är också motiverande. Dessa saker är motorn, som driver oss framåt.

 

Hur ser framtiden ut för Old Firm?

Nyligen spelade vi in 5 helt nya låtar till en split och samt en samlingsskiva. Vi har också dragit igång ett nytt projekt med ett annat slovakiskt band, första låten kommer dyka upp på ett samlingsalbum, I stand with Golden dawn som ska släpps vilken dag som helst nu. Vi blir också reda nu erbjudna att ta fram nytt material och andra band som vill göra musikprojekt med oss, så vi är för tillfället väldigt upptagna nu :)

 

Någon sista hälsning till Sverige?

Tack så mycket för denna intervjun. Vi vill hälsa till alla våra svenska fränder. Hoppas att vi en dag kan få spela live i ert vackra land. Hail Sweden!

Tack själva!