Intervju med Legittima Offesa

Den gamla vänsterorienterade staden Bologna i Italien har gått mot en ljusare framtid sedan slutet av 90-talet sen de patriotiska bandet Legittima Offesa bildades och har fram till idag 4 fullängdare, några singel- och split-cds samt att ha medverkat på flertalet samlingsskivor i bagaget. Som många andra band så har de Ian Stuart och Skrewdriver som förebilder. Bandet har blivit välkända världen över och har spelat på hundratal konserter runtom i Europa. Nu är det på tiden att Sverige ska få lära känna bandet lite mera. Här kommer en intervju som jag gjort med bandets förgrundsfigur Gigi.
 
 
 
 
Tjena Gigi. Skulle du kunna vara snäll och introducera ert band. Hur många är det som är kvar från när ni drog igång?
Bandet föddes 1998, sen dess så har vi haft många formationer, och jag Gigi (sång och gitarr) är den enda som är kvar sen första uppsättningen. Idag ser den ut så här: Marco (från 1999, solo gitarr), Emanuele (2010, bas), Mala (sen 2009 batterist), Jag är utbildad tatuerare och piercare, och de övriga tillhör den vanliga arbetarklassen. Vi har också tre stycken till som brukar vara med och spela med oss (när någon av de officiella bandmedlemmarna inte har möjligheten att kunna medverka) så är det "Rock'a'Billy Sam" (gitarrist, professionell musiker), Matty Psychibilly (batterist, gitarr, dubbel bas, bas, eller vilket annat instrument som behöver tjänas .. en alltiallo), Elia (gitarr, bas, tatuerare).
 
Bologna har ju historiskt sett alltid varit en röd stad. Hur blev reaktionerna i staden när ni drog igång ett nationalistiskt och anti-kommunistiskt band?
En snabb respons på den frågan så tycker jag att du ska lyssna på våran låt "Style Oi!" (cover på Black Sabbath), som förklarar situationen på ett ypperligt sätt: många många många problem ... "Men vi står fortfarande kvar!"
 
 
Vad är anledningen till att ni föredrar att kalla er för "Vita kriminella"?
Även på den här så skulle jag vilja svara med en av våra sånger, "White Kriminals", den beskriver vår livsstil så som vi känner oss som. I sången sjunger vi om vad vi är och hur vi lever. Folk från hela världen har hört av sig och sagt att de kan identifiera sig med just den texten, så det var så stilen "White kriminals" föddes. I Italien har det bildats en riktig crew för det, som går ut på gemenskap där alla oavsett vilket land du kommer ifrån och som delar våra värderingar är välkomna. Vi har inga framtidsplaner om att finna lösningar på samhällsproblemen, utan mer om vardagliga problem som medför vår livsstil och det liv vi är ute efter. Världen kan dra åt helvete! Vi är de sista av vår sort, i en värld av jämlikar.
 
Ni har ett jäkla schysst sound, så jag undrar lite, vart kommer era musikaliska influenser ifrån? Vilka är det som är ansvariga för låtskrivandet och musikskapandet?
Tack för komplimangen. Det är jag som skriver nästan alla låtarna (text och musik), och några låtar har skrivits av Marco.Våra influenser är många, under våra tidigare år så var vi väldigt influerade av gamla Oi!-band, både från Italien och England. Senare genom åren så har vi ändrats en aning, vi har avancerat mot ett mer Rock'n'Roll sound, eller hårdrock. Efter så många år av att alltid göra samma tre ackords så blir det ansträngande helt enkelt ...
 
Men ni verkar hålla er till att framföra era texter på italienska? Så vad sjunger ni helst om?
Vi sjunger på italienska för att vi är italienare, och vi är mycket stolta över vårt ursprung, våra låtar handlar om våra liv, om vad som händer varje dag, det samhälle vi lever i, vad vi älskar och om våra problem .. om livet på gatan!
 
Vad betyder Ian Stuart och Skrewdriver för er?
Skrewdriver var vår huvud inspiration, och det än idag!
 
Ni tycks ha spelat en hel del live genom åren? Håller du räkningen? Och i hur många länder har ni stått på scen i?
Jag har inte den exakta siffran, men jag skulle tippa på runt 300 konserter. Vi har spelat i nästan alla av Europas länder, (många gånger i Spanien, Frankrike och i Tyskland), (3 gånger i Belgien och England), (4 gånger i Ungern, Slovakien och Schweiz), (2 gånger i Finland, Litauen och Polen), (en gång i Portugal, Estland, Ukraina, Danmark och Kroatien), i mars nu så ska vi spela för första gången i Skottland! Men vi har aldrig varit i Sverige!!! Varför har ni inte bjudit in oss? Kom igen nu, vi förväntar oss en inbjudning nu, hahahah.
 
Hehe. Vart vänder vi svenskar oss om vi vill komma i kontakt med er då, eller om vi vill köpa era album, T-shirts, etc ...?
Vi vår hemsida givetvis: www.legittimaoffesa.com
 
 
 
 
 
Hur ser scenen ut i Italien då?
Jag har rest runt mycket och träffat på skins runtom i världen och sett hur situationen ser ut i deras länder. Jämfört med annorstädes så kan jag säga att scenen är mer levande här i Italien. Nu pratar jag inte om själva patriotismen, tro mig, men här i Italien så är skinheadscenen väldigt vacker samt väldigt mycket levande, och det utan att ta något från alla de övriga europeiska länderna!
 
Som för ett långlivat band. Har du några råd du skulle vilja ge till yngre band som är på väg upp i scenen?
Var alltid dig själv, förbli fri och stolt! Ge ditt hjärta vingar! Musiken skapar kraft endast om det är uppriktig, Endast om det kommer från hjärtat! och om ditt hjärta inte är fritt, så kan inte musiken inte ge dig styrka!
 
Aldrig ångrat dig att du valde denna vägen?
Nej aldrig att jag har ångrat mig. Jag har alltid gjort det som jag tror på är rätt, antingen för det bättre eller för det sämre, i Italien så är vi ganska så berömda, älskade av många, hatade av många! Vi har också haft med vår musik i radion och fått varit med i teven flera gånger. Vi har också fått spela en roll i en film, Unleashing Hell, kontroversiell på alla sätt, hahaha, vi fick ut ganska mycket tack vare detta! Kanske om vi inte hade valt att vara just ett skinhead band så hade vi säkert kunna bli mer kända bland mainstream, men istället så har vi valt att bli kända som "fucking skinheads", hahaha det är precis det vi vill! Vi vann! "honor and glory! This is our victory!"
 
Onekligen, haha. Tack ska du ha Gigi, på tiden att vi svenskar fick oss en liten inblick i ert band. Någon sista hälsning till Sverige?
Ni har et väldigt vackert land. Jag har haft äran att få besöka ert land en gång, och det är lätt att förälska sig i ert land (bortsett från kylan ... brrrrrrrrrr)! Hoppas att vi ses snart! Upp edra hjärtan!
 
 
Du har chans att se Legittima Offesa live i deras hemstad nu i maj tillsammans med andra kända band som Brutal Attack och Los Confederados.
 
Följ Legittima Offesa på Facebook
 
Köp:
Legittima offesa - Live in Hungary 2008
Ritorno a Camelot 2006 - The festival of light (Live-DVD)
Day of the rope - Vol.5 (samlingsskiva)
Freedom (samlingsskiva)
 
 

Intervju med Kommando 192

4 personer med en brinnande passion för den nationella musiken av den gamla goda skolan beslöt sig en dag för drygt 2 år sedan att tillsammans bilda ett band. Sagt och gjort, ingen av dem hade tidigare erfarenheter av att spela instrument. Ja hur blir det då kan man undra sig? Möt Kommando 192 och ta del av deras än så länge korta historia.
 

Hej Thorsten. Kan du berätta lite om dig själv och dra en historia över ert band Kommando 192?

Hej. Jag mitt namn är Thorsten och jag kommer från Württemberg i Tyskland. Jag är 35 år gammal och är gitarristen i bandet Kommando 192. Bandet består av fyra medlemmar. Daniel / trummor, Marc / sångare, Basti / Bas och jag på gitarr. Basti är vår "kyckling" med sina 22 år och kom med i vårt band för några veckor sedan. Resten av oss är över 30. Vi är goda vänner och vi går långt tillbaka i tiden. Bandet bildades i september 2012, som du kan se så är vår historia intemycket länge ;).

Vi spelar Old-School Skinhead Rock. Vi har några egna låtar, men vi kör massor av covers från gamla tyska band från 90-talet. Vi är nationalister och alla vi har vi våra egna politiska åsikter och vi har lyssnat på skinheadrocken ända sedan ungdomen. I början när vi drog igång med musiken så var det mest bara för skojs skull och enbart för oss själva.

Hur kom ni fram till att ni skulle heta Kommando 192?

Vi letade efter ett band som skulle kännas "old-school" och skulle innehålla Kommando och med en rolig / provocerande kod.192 kom vi på efter att jag hade settantifas internetsidor där de beskrev nationellas hemliga koder om vad de stod för. Då, på en av dessa sidor fanns det en förklaring för "192" att den skulle stå för "Adolf är tillbaka" ;). Ingen av oss hade tidigare hört talas om denna kod. Men vi tycker att det är väldigt roligt så vi körde på det, hehe.

 

Så ni startade alltså upp bandet lite för skojs skull först. Men nu då, nu när ni börjar göra er ett namn?

Så var det, vi drog igång K192 bara för skojs skull och för vår kärlek till Skinhead musiken. Ingen av oss hade någonsin spelat ett instrument tidigare. Vi började helt enkelt i ett garage hemma hos en kamrat. Nu har vi replokal där vi repar så ofta vi kan och vi blir bättre dag för dag ;)

 


Va!? Så det är ingen av er som hade någon som helst erfarenhet alls sen innan?

Nej, detta är det allra första bandet för alla oss.

När tror ni att ni kommer att kliva in i studion för att spela in ert första album då?

Om vi ska spela in ett album så måste vi lära oss att spela mycket bättre haha. Alla har vi familjer och jobb som gör att repandet inte får den tid det behöver. Vi siktar på att om kanske ett eller två år så kan du nog höra oss på CD ;). Vi har dock spelat in ljudet ibland från replokalen och sen laddat upp det på Youtube så att andra kan få höra hur vi låter. Men inspelningen är semi professionnell.

Vad skulle ni då köra på för slags tema på ert första album?

Huvudtemat skulle nog komma att handla om de liv och problem som finns i vårt land, men också om skinheadkulten.

Ni har ju ändå hunnit bli bokade till ett par spelnngar än i alla fall. Hur är det att spela live då?

Vi gillar att spela live. Alla spelningar vi varit på har varit lyckade, samt att vi har fått chansen att träffa många nya kamrater. Vi är där för att visa solidaritet, ha kul och dricka en massa öl, haha. Det spelar ingen roll för oss om vi spelar inför 20 eller 200 personer. Huvudsaken är att alla ska ha det kul den kvällen.

Vilka gamla band är det då ni influeras mest av?

Eftersom det är Old-school RAC som vi har lyssnat på sedan ungdomen så är det band som Endstufe och Störkraft som har varit orsaken till inspiration. Även om vi idag har lärt oss att lyssna på Hatecore och nationella Metal-band. Men det finns ingenting som slår om man vill festa till det, då är det redig skinheadrock som gäller, haha.

Det har du nog rätt i :) Tack ska du ha för den trevliga pratstunden. Vill du hälsa något till Sverige?

Först och främst vill jag tacka dig för att ha gett oss möjligheten att få svara på några frågor kring bandet för ert magazine. Och en hälsning till alla kamrater i Sverige - Stå upp starka och fortsätt kämpa för ert land och Europa.      Kommando 192

 

 

Intervju med HorSS

Från Rysslands östra delar, Sibirien närmare bestämt är inte den nationell scenen stor. Men vi har ett band där som håller låga, det är bandet HorSS (Hors är det namnet på en hednisk gud från den slaviska mytologin. Han är vintern, solen och vargarnas Gud). Bandet har existerat i 13 år, gett ut 3 fullängdare och en split-cd. Nu släpper de sitt fjärde album. Vi har tagit oss en pratstund med dem om det nya släppet som landar vilken dag som helst, bandets utveckling och om situationen i Sibirien.

 
 


Hej, skulle ni vilja börja med att presentera er och HorSS?
Var hälsade svenska kamrater! Just nu är vi två medlemmar i bandet: Alexander (sång) och jag (gitarr + backar upp på sång). När det gäller live så får vi bjuda bas-gitarrist och trummis till våra spelningar, vilket äger rum ganska så sällan. Vi har haft ett antal olika musiker under de senaste 13 åren av bandet. Men huvudpersonerna återstår fortfarande..
 
 
 
Hur är känslan nu när ert nya album precis ska släppas?
Detta album var verkligen en långmodighet. Den spelades in under våren 2013, men vi hade en hel del problem som hindrade oss från att den skulle släppas. Släppet kommer att innehålla låtar som har gjorts under perioden mellan 2008 och 2013 och vi hoppas att våra kamrater världen över kommer att gilla det här albumet. Släppet är planerat att vara ute i slutet av December, alltså vilken dag som helst nu, och vi är mycket nöjda med det faktum att vi har kunnat uttrycka alla våra idéer och tankar i den.
 
 
 
Är ni själva nöjda med produktionen? Vad kan vi förvänta oss utav den?
Vi är nöjda med resultatet. Det finns vissa nyanser man märker av när man lyssnar på albumet att låtarna som spelades in för 1,5 år så hör vi själva att vi kanske skulle ha spelat in dem lite annorlunda om dem hade spelats in idag. När det gäller kvaliteten på ljudet, om man ska vara petig, så kanske vi skulle ha förändrat det lite genom att välja andra mastering och mixing. Men nu finns det ingen återvändo och vi har fått ut vad vi skapat. Jag tror att musiken på den här skivan ser ganska så skiftande ut, och texterna är allvarligare. För att sammanfatta frågan; gör dig redo för något riktigt aggressivt och energisk musik med mix av Hardcore, Thrash och Death Metal.
 
Ni kommer ju från de östra delarna av Ryssland. Hur se den nationalistiska scenen ut i eran region?
Vår region (Östra Sibirien) är riktigt dålig i termer av RAC / Hatecore och, vitt som jag är orolig för, är vi det enda band från denna del av Ryssland spelar i de nämnda genrer. I mitten av 2000-talet fanns det ett band som hette 25th Region från staden Ussuriysk. Vi spelade bara en spelning tillsammans, men sedan deras vokalist fängslades av systemet för sina åsikter så är dem inte längre aktiva. Det finns dock vissa Pagan / Black Metal musiker här, men jag skulle inte säga att med tanken på de teman i deras låtar kan betraktas som nationalistiska.
 
Blagoveshchensk ligger ju precis intill gränsen till Kina. Hur ser synen ut på kommunismen i er stad?
Ja, vår stad och Kina är uppdelade med en naturlig gräns, vilket är floden Amur (800 meter) och från en höjd i Blagoveshchensk kan du även se ett köpcentrum i en kinesisk stad som heter Heihe. Under de senaste 20 åren så har man kunnat se en hel del affärsbyggnader som har byggts upp på den sidan och det är uppenbart att Kinas ekonomi har vuxit sig snabbt senaste tiden. Vi har en hel del kinesiska arbetare i vår stad, som gör sitt jobb på klädes marknader, där de säljer sin dåliga kvalitet och billiga skit till andra människor. Jag antar, att den asiatiska invasionen som sker till Sibirien nuförtiden eftersom deras befolkningsantal är ständigt stigande och deras regering anser att den här marken är deras så de vill ha det tillbaks. det är inte så konstigt att vi hatar allt som har med kommunismen och mångkulturalism att göra, samt att vi är helt intoleranta mot icke-europeiska länder.
 
Så det kanske inte är helt riskfritt att gå ut offentligt med ens nationalistiska åsikter i er region?
Stämmer, detta är en autokratisk anti-nationell regim, som besitts av tidigare KGB-agenter som blir rikare genom att roffa åt sig och sälja enorma mängder resurser som vårt fosterland besitter. Säger du något eller manifesterar mot Putins plan är nästan likställt med att bryta en lag. Numera är det superlätt att sätta någon person som visar en viss oro eller representerar en fara för systemet bakom lås och bom.
 
Vad är era intressen utöver musiken?
Vi gillar att syssla med sport ibland. Jag, personligen, tycker om att läsa om hedendom och äldre historia. Båda är vi också intresserade av politik.
 
Hur kommer det sig att ni har utvecklats mot Hardcorehållet?
Det visade sig bara ut att bli. Vi blev bättre och bättre, började lyssna på andra band, blev inspirerade och vi bestämde oss för att spela något som liknar dessa band, vilket gjorde att vi sakteligen gick mer och mer åt det hållet.
 
Vart hämtar ni inspiration ifrån?
Det är svårt att förklara vart det kommer ifrån. Det kan hända att man plockar upp en gitarr, tillbringar mycket tid med den och det slutar med ingenting. Ibland kan det bara komma från ingenstans och du kan få fram en låt väldigt snabbt. Ett bra exempel på detta är vår låt som heter "Day of the Rope", som handlar om vita horor som låter sig bli knullade av främlingar, något som de kommer attbetala för genom deras insatser inför rasens naturlagar, vilket innebär att inga avskum kommer att undvika vendettan. Texterna skrevs med inspiration från boken The Turner Diaries. Så efter att ha börjat känna avsky mot den typen av individer, så var både musiken och texten klart på ungefär en halvtimme.
 
Har ni några kuriosa fakta som skett under bandets historia? Några minnesvärda ögonblick?
Mycket har hänt genom dessa 13 år, både trevliga och sorgsna sådana. Jag ska berätta en historia när vår vän (en arrangör av en fest) uppmanade oss redan 2003 att spela på sin Metal Fest med ett antal band som spelar allt ifrån Hardcore till folkmusik. Vi var femte bandet som klev upp scen, tror jag, och det var inte många människor som kände till oss då. Alla band innan oss hade orsakat att det fanns en hel del punkare och metalheads klamrande framför scenen. Precis innan vi började så stormar våra supportrar genom att slå sig fram genom alla dessa punkare och metalheads på vägen mot scenen. Så, som de första ackorden ljöd, ~ 60 skinheads började brutalt röja loss som vårt set ägde rum. Jag minns så väl när jag står där på scenen med en gitarr och ser metalheadsen stå där med munnen vidöppna på grund av det faktum att de bara stod där längst fram först för att headbanga tills skinheadsen började veva riktigt hårt. Man såg hur de försökte dra sig undan  djupare in i den bredare publiken så de inte skulle hamna in i det helvetet. , detta var definitivt en upplevelse att minnas för alla de de som var på festen och det var också vår första spelning för en så stor och bred målgrupp.
 
Haha, ja jävlar. Hoppas att ni fortsätter att skapa uppståndelse. Nu önskar jag er lycka till med ert nya släpp, kommer nog definitivt bli ett riktigt röjaralbum. Någon sista hälsning till Sverige?
Tack för dina intressanta frågor! Vi är verkligen glada över att folk i Sverige känner till vårt band. Jag vill önska lycka till till alla svenska kamrater i kampen för vårt folks och våra barns framtid. Håll fast vid era ideal och var på er vakt - våra fiender är lömska. Vi hälsar er! Hell Seger!